HMS-kurset for ledere har mange skjulte skatter

hms ledelse Jul 14, 2021
HMS opplæring for ledere

HMS-kurs for ledere. Noe vi "må" ha. Noe som setter oss i stand til å handle etter HMS-regelverket. Noe som må gjennomføres – og dokumenteres. Punktum.

 

Les innledningen en gang til. Har du tenkt samme tanke? Har du hørt noen si noe i samme duren? 

Kanskje du har sett en av annonsene jeg selv har for HMS-kurs for ledere:
"Lovpålagt HMS-opplæring for ledere (...)"

Og jeg forstår.

Det kan virke tørt.

Det kan virke traust og kjedelig.

Det er ofte slik med de tingene vi MÅ. De har liksom ikke den skikkelige "schwungen" over seg. De er liksom ikke så fancy – eller imponerende. Det blir litt på lik linje med at vi egentlig vil ha taco til middag, men forstår at vi må ha fisk. 

Og det er nettopp derfor jeg syns det er ekstra kjekt å holde disse kursene for ledere rundt om i vårt langstrakte land. Fordi deltakerne har liksom ikke den store forhåpningen når de møter opp på kursdagen. 
Det samme ser jeg på de nettbaserte kursene: Ofte får jeg en e-post med spørsmål om kurset. "Hvor lang tid det vil ta å gjennomføre det?" og "Hvor lenge har jeg tilgang til kursportalen?" er spørsmål som går igjen. Jeg kan nesten sense gjennom datamaskinen at dette ikke er noe denne lederen ivrer etter å gjennomføre. 

Men:
Så våkner lederen. På de fysiske kursene skjer det som oftest på slutten av den første timen. Da har deltakerne gått fra å sitte med armene i kors, med litt sånn mutt tone i ansiktet – til å glitre litt ekstra i øynene, og sitte litt mer oppreist i stolen.

Og bare så det er sagt: 

Det er ikke fordi jeg er en så fantastisk kursholder. Det er heller ikke fordi det deltakerne skal lære er så fantastisk.

Nei.

Det er fordi deltakeren ser hva HMS egentlig er. Hvordan HMS gjennomsyrer alt.  Og da mener jeg alt.

Deltakeren ser hvilke skjulte skatter som ligger i det å ha fokus på HMS. Fra inntjeningen vår – til at vi skal ha en jobb som ikke gir oss en vond klump i magen. Fra å få den rette jobbsøkeren – til å ikke havne i medienes søkelys med et omdømme dårligere enn en melk som er gått ut på dato for 19 dager siden.

Og det er jo akkurat det som er målet også. Å få deltakeren til å se på HMS med litt nye øyne. Å bygge trygghet hos lederen hva vedkommer HMS-arbeid. Å få en leder som har litt lavere skuldre - og litt større entusiasme for hva systematisk HMS-arbeid kan bidra med på alle nivå.

Selvfølgelig er det ekstra stas for kursholder når du får skiftlige tilbakemeldinger som denne:

"Jeg kjedet meg ikke ett sekund"

Da blir jeg litt stolt. Det betyr for meg at enda en arbeidsplass har fått større fokus på HMS fra arbeidsgiver sin side.

 

Så hva ligger egentlig i HMS-kurset for ledere? 

I informasjonen om kurset til Einang Safety Consult AS står det følgende:

"Kurset har fokus på at du på en lettfattet og kjekk måte skal bli trygg på HMS-arbeidet på din arbeidsplass" 

Og det er akkurat det vi gjør disse timene. Vi gjør lederen enda litt tryggere. Ikke bare på hva HMS faktisk er, eller hvordan vi bedriver HMS-arbeid – men lederen blir også litt mer trygg på seg selv. På sin rolle som leder. Og er ikke en trygg leder helt avgjørende  for effektivt HMS-arbeid, så vet ikke jeg!

Og når vi gjør dette på en lettfattet og kjekk måte, så sitter det så mye bedre også. Om vi bare snakker tørt om:

  • Arbeidsmiljøloven og tilhørende forskrifter knyttet til HMS-regelverket
  • Arbeidsgivers plikter
  • Arbeidstakers rett og plikt til medvirkning
  • Verneombudet og Arbeidsmiljøutvalgets funksjon og oppgave
  • Bedriftshelsetjenestens funksjon
  • Inkluderende arbeidsliv
  • Systematisk HMS-arbeid
  • Arbeidsmiljøfaktorer
  • Arbeidsmiljø og arbeidsrelasjoner

...så hadde jeg også sovnet. Det er forståelig. Det er ikke slik vi lærer. Vi lærer av å høre eksempler, vi lærer av å se det i eget perspektiv – og vi lærer av å le litt. Vi må ALDRI undervurdere viktigheten av å le litt. 

Så når vi snakker om arbeidsgivers plikter, så er det ikke om å gjøre å bare gjengi hva regelverket sier. Hadde du husket det når du var ferdig med kurset – og klar for den harde hverdag? Det hadde ihvertfall ikke jeg. Men når jeg hører om de plikter jeg som arbeidsgiver har, hvordan en leder prøvde å liste seg fint unna en helt avgjørende plikt – og hvorfor disse pliktene faktisk ligger til meg som leder; ja, da husker jeg!

Så ikke bli småuggen om det er din tur å delta på et HMS-kurs for ledere. Husk på de skjulte skatter som finnes der! Og trøst kollegaen din som klager på at hun (eller han) må ta lovpålagt HMS-opplæring. Det kan være akkurat den kunnskapen som han eller hun får på kurset – som en vakker dag vil bety alt for en av hans eller hennes kollegaer.

 

-------------------------------------------------------------------------------------

Vi i Einang Safety Consult AS brenner for å lage engasjerende og brukervennlige HMS-kurs for ledere. Både nettbaserte kurs – og fysiske kurs som kan tilpasses den enkelte virksomheten.

Vi arrangerer også det såkalte verneombudskurset (40-timers HMS-opplæring for verneombud og deltakere av AMU). Dette kurset har vi også spesialtilpasset for brannvesen.

 

Du kan lese mer om oss her:

Einang Safety Consult AS – vårt mål er å gi deg en trygg og god arbeidshverdag