Eksempler på teambuildingsaktiviteter

ledelse team teamarbeid Aug 24, 2023
Teambuildingsaktiviteter

For et par uker siden skrev jeg om viktigheten av teambuilding. Så, det er vel på sin plass at jeg kommer med praktiske eksempler på hva dere kan gjøre for å skape dette sterke teamet jeg snakker om!

 

Hva er teambuilding?

I korte trekk er teambuilding planlagte aktiviteter og øvelser som er spesielt utviklet for å styrke båndet mellom deg (som leder) og teamet ditt – og teammedlemmene seg imellom.

VIKTIG! Dette er oppgaver som skal være like morsomme som de er nødvendige!

Noen av øvelsene er det viktig at kun teamet, uten leder, går gjennom på egen hånd. Dynamikken vil naturligvis være litt mer fri og leken om «sjefen» ikke er til stede. Jeg sier ikke at aktivitetene som inkluderer lederen ikke skal være morsomme, men du skjønner greia.

Aller først er det viktig at du som leder snakker med teamet ditt og spør om input fra hver enkelt om hva de tenker kunne være givende og morsomme aktiviteter å gjøre som team. På den måten tilpasser du teambuilding-aktivitetene til teamets behov og interesser.

Deretter kan du samle alle idéer, inkludert dine egne, og bli enig om hvilke aktiviteter som er aktuelle å gjennomføre.

En leder må være flink til å ta imot innspill fra teamet sitt. En leder må samtidig være den som tar den endelige avgjørelsen, og hun/han må stå for valget sitt.

 

La oss hoppe rett inn i ulike teamuildingsaktivitetene dere kan prøve dere frem med…

Tillitsøvelser – Disse aktivitetene fokuserer på å bygge tillit og styrke relasjonene i teamet. Kanskje den viktigste delen av teambuilding! Eksempler kan være «tillitsfall» (du vet: Den leken der den som faller bakover har bind for øynene og tas imot av en kollega), eller tillitsøvelser der man må stole på hverandre for å oppnå et mål. 

Samarbeidsøvelser – Dette kan inkludere oppgaver som krever at teamet samarbeider for å løse problemer eller oppnå et felles mål. Gi teamet begrensede ressurser som papir, blyanter, binders og tape. Oppgaven deres er å bygge den høyeste og mest stabile strukturen de kan innenfor en gitt tidsramme. Dette krever samarbeid, kreativitet og problemløsning.

Utendørsaktiviteter  Å delta i utendørsaktiviteter som klatring, kajakkpadling, orientering  eller en blåtur kan bidra til å styrke samarbeidet og kommunikasjonen i teamet.

Workshops og seminarer – Arranger workshops eller seminarer der teamet kan lære nye ferdigheter eller få innsikt i relevante emner. Dette kan bidra til å styrke kunnskapen og samarbeidet i teamet.

Sosiale arrangementer  Organiser sosiale arrangementer som middager, spillkvelder, temafester eller sportsaktiviteter. Dette gir teamet muligheten til å slappe av og bli bedre kjent med hverandre utenfor arbeidstiden. Dere kan jo for eksempel organisere en teammiddag der hvert teammedlem må lage en rett fra et annet land eller kultur. Dette oppmuntrer til samarbeid, kreativitet og kulturell forståelse.

Bli bedre kjent – Be hvert teammedlem om å skrive ned tre av sine styrker eller talenter på separate lapper. Samle lappene anonymt og les dem høyt. Teamet må deretter gjette hvem som har skrevet hver lapp, og diskutere hvordan de kan dra nytte av hverandres styrker og talenter.

Det å møte kollegaene sine utenfor de daglige rammer og roller gir en helt ny form for kontakt. Praten kan flyte mer naturlig, og alle kan bli sett for den de er – uten hatten de må bære på arbeidsplassen.

 

Masse lykke til og KOS dere!!!

 

 

Hvordan jeg kan hjelpe deg å bruke teambuilding som et verktøy i arbeidsmiljøhverdagen? 

Det er ulike måter jeg kan hjelpe deg og din virksomhet med å bruke teambuilding effektivt og aktivt i arbeidsmiljøarbeidet. 

Det som er riktig for din virksomhet, trenger ikke å være det rette verktøyet for en annen virksomhet (selv om dere arbeider i samme bransje og har det samme antallet ansatte – for å nevne noen parametre). 


Derfor ønsker jeg alltid at vi setter oss ned, "tar en fot i bakken" (som de sier), og finner ut hva som er hensiktsmessig for din arbeidsplass – for deg, og for dine kollegaer. 

I så fall er det bare å sende meg en e-post på [email protected], så legger vi en "slagplan".

 

Vi snakkes!
Kristine

 

 

Kristine er utdannet NLP Practitioner, NLP Master Practitioner og Integrativ Coach fra Ålreit Institutt i Haugesund, med spesialisering innen business, team og ledelse. Hun har også studert entreprenørskap, markedsføring og Business English i New York.

Kristine har tidligere skrevet for Ålreit.no og thoughtcatalog.comog som ansatt i Einang Safety kommer hun hver torsdag ut med en ny artikkel for dere her. Vi håper at du finner god nytte i innholdet.