Vil du være med å spille russisk rulett?

brannvern Mar 18, 2019
brannsikkerhet på hotell

Russisk rulett, som i sjansespillet der du setter livet ditt som innsats? Vil du?

Jeg håper du sier nei. Eller for å være mer presis, så håper jeg at du sier: «Er du helt spinn hakka galen, Karine!? Selvfølgelig blir jeg ikke med på noe sånt!»

Men jeg vet at mange av oss spiller dette sjansespillet flere ganger hvert eneste år...

 

Ja, hvert eneste år. Ikke bare spiller vi det selv, men vi drar våre kjære med på leken også. Uten å tenke på at vi setter livet som innsats.

Uten å tenke på at valget vårt kan være fatalt.

Jeg vil med dette innlegget be om din hjelp til at vi ikke spiller dette farlige spillet lengre. At vi gjør slik at andre vi er glad i også slutter å sette sitt liv som innsats. Tror du vi klarer å få det til? Jeg tror.

Men, før vi går videre, la meg forklare hva jeg mener med russisk rulett i denne sammenheng. 

Russisk rulett som i at vi legger oss inn på hotell, andre overnattingssteder, gjerne på store turistbåter. 

Uten.

Å. 

Sjekke.

Rømningsveiene.

Ja, er ikke dét russisk rulett så vet ikke jeg. For det er det. Det er å leke med livet – på godt norsk.  

Rett og slett. Det «galeste» av alt er at det kan unngås ved å bruke noen få strakser (ofte ikke mer enn et par minutter) på å sjekke rømningsveiene ut fra hotellrommet eller lugaren.

  1. Se på rømningsplanen som henger på rommet du skal sove på
  2. Hvor er rømningsveiene, og hvor er nærmeste slokkeutstyr?
  3. Gå ut fra rommet og test at rømningsveiene faktisk fungerer (at de ikke er låst eller sperret på en eller annen måte)
  4. Husk at hotell- eller skipskorridoren kan se helt annerledes ut når brannalarmen har slått seg ut. Årsaken til dette er at eventuelle branndører i gangen har lukket seg automatisk som følge av at brannalarmen har gått. Da er det fort at stressnivået vårt blir enda høyere, og vi begynner å bevege oss i motsatt retning! («slik så det jo ikke ut da jeg gikk her i stad, ...hjelp, hva skjer?»)
  5. Ha i bakhodet at branndørene kan lukke seg, og tell for eksempel hvor mange hotell-/ eller lugardører du skal gå forbi (eller krabbe forbi for å unngå røyken) før du tar til høyre eller venstre. Det høres sikkert banalt ut, men husk at dersom korridoren er full av røyk, eller alt er blitt mørkt, er det ikke lenger enkelt å kjenne seg igjen.
  6. Få de andre som er med deg på turen til å gjøre seg kjent med hvor rømningsveiene er også. Når vi er trygge på hvor vi skal, hindrer vi panikk – som igjen kan få andre konsekvenser.

Alt dette er fort gjort. Og når du har gjort det en gang og to (..og tre) blir det en vane. Det er slikt du bare gjør med én gang du har satt fra deg bagasjen, og før du stikker ned i baren for å kjøle deg ned. 

Du syns kanskje at «Det var nå jammen mye med 6 punkter jeg skal sjekke hver gang jeg skal på tur»... Men, som jeg sa: Det tar bare noen få strakser. Og det kan redde livet ditt. Det kan redde livet til de du er glad i.

Så må jo jeg innrømme at jeg ikke er så flink til å korte ned. Så jeg skriver kanskje mer enn hva du trenger. Mer informasjon enn hva du har behov for. 

 

Så la oss ta kortversjonen. Bare sånn for ordens skyld:

  1. Se på rømningsplanen som henger på rommet (hvor er rømningsveiene? Hvor er nærmeste slokkeutstyr?)
  2. Gå ut fra rommet og test at rømningsveiene faktisk fungerer (at de ikke er låst eller sperret på en eller annen måte)
  3. Få de som er med deg på turen til å gjøre seg kjent med hvor rømningsveiene er også. 

 

 Sånn..., nå håper jeg du ikke vil spille russisk rulett en gang til. Kan du love meg det?