Viktige elementer når du kommuniserer med teamet ditt

ledelse lederskap Jan 19, 2023
kommunikasjon med teamet ditt

Alle mennesker har sin helt egen måte å kommunisere på.

Og alle mennesker har en helt egen måte de ønsker å bli møtt på. Dette er det ikke alltid like lett å forholde seg til. Det er for så vidt ikke alltid mulig å møte alle der de er, for alle er så ulike. 

 

Heldigvis er det visse verktøy innen kommunikasjon som vi kan lære oss, for å møte andre på best mulig måte. 

Har du denne forståelsen i bakhodet mens du kommuniserer, vil du merke at kommunikasjonen blir mer naturlig og at den flyter lettere for alle parter.

 

Et enkelt budskap består av mange elementer…

  • Det du mener å si
  • Det som kommer ut av munnen din
  • Det den andre hører
  • Det den andre tror og/eller føler at den hører
  • Det den andre faktisk svarer
  • Det du tror og/eller føler at den andre svarer

…det skal ikke være lett, ser du! 

Det oppstår fort misforståelser, og dét er den viktigste grunnen til å prioritere kommunikasjon mellom deg som leder og alle i teamet ditt – og dem imellom. 

Det er mye lettere å løsne opp i en misforståelse hvis man har bevisstheten om at alle absorberer informasjon på sin helt egen måte. 

Som jeg har sagt før 

Det er ikke alltid det som blir sagt som kan misforstås, men måten det blir sagt på.  

Det er viktig å være bevisst på tonen du bruker – og kroppsspråket du utstråler – når du kommuniserer med andre. Spesielt gjelder dette når du kommuniserer med nye mennesker som ikke kjenner til din naturlige væremåte – på samme måte som du ikke kjenner til hvordan de  ønsker å bli både snakket til og behandlet på. 

Noe jeg lærte da jeg studerte NLP Coaching, for snart 10 (!) år siden – og som fortsatt sitter som spikret – er alltid å tenke på hvilket øre man lytter med…  

 

La oss gå gjennom fire ulike ører å lytte med: 

Fag-øre – Hvordan kan jeg forstå innholdet i det som blir sagt 

Appell-øre – Hva skal jeg gjøre, tenke og føle om dette?

Outing-øre – Hva sier senderen om seg selv? Hva slags type er denne personen? 

Relasjons-øre – I hvilket forhold står denne personen til meg? Hva tenker de om meg? Hvordan vil de at jeg skal behandlet dem? Hvordan behandler de meg?

Når du har dette i bakhodet, vil det bli lettere å være tålmodig og forståelsesfull overfor andres måte å kommunisere på. Du vil også ha mer empati når du utleverer informasjon selv. 

Med alt dette kan det virke som at all kommunikasjon alltid må være positiv og rosenrød, men det er ikke det jeg mener. Med denne kunnskapen i redskapsboksen, skal du kunne klare å gi konstruktiv kritikk og vanskelige beskjeder på en måte som kan bli mottatt på en god måte.

Husk: HVEM snakker jeg til? HVEM må JEG være når jeg møte denne personen? HVORDAN bør informasjonen deles? 

Grunnen til at du alltid må stille deg selv disse spørsmålene før og under en samtale, er for å skape best mulig rapport (relasjon/forståelse) mellom deg og din samtalepartner. God rapport = mye bedre utveksling av informasjon.

 

Kristine er utdannet NLP Practitioner, NLP Master Practitioner og Integrativ Coach fra Ålreit Institutt i Haugesund, med spesialisering innen business, team og ledelse. Hun har også studert entreprenørskap, markedsføring og Business English i New York.

Kristine har tidligere skrevet for Ålreit.no og thoughtcatalog.comog nå som ansatt i Einang Safety vil hun hver torsdag komme med en ny artikkel for dere her. Vi håper at du finner god nytte i innholdet.