Typiske hersketeknikker å være oppmerksom på

hms Apr 13, 2023
Hersketeknikk og psykopater i arbeidslivet

Typiske hersketeknikker å være oppmerksom på
…både på og utenfor jobb!

 

Hersketeknikker og manipulasjon blir brukt hvor enn du er – helt fra i liten og ufarlig grad – til stor og veldig ødeleggende grad.

Teknikkene kan bli brukt av alle typer mennesker (alle mennesker manipulerer i en eller annen form for å få det de vil ha, uten å ofte tenke over det), men disse teknikkene blir helst brukt av de som styres av makt (helt bevisst og med dårlig motiv) og går under kategorien psykopat, sosiopat eller narsissist.

Psykopat; en person som har en egoistisk og antisosial personlighet, ingen egen identitet, ofte har kriminelle tendenser og mangler empati for andre. Psykopati er et omstridt begrep for en personlighetstype som er kjennetegnet ved løgnaktighet, manipulering og misbruk av andre mennesker. (kilde: nhi.no).

 

I dag vil jeg hjelpe deg å bli mer oppmerksom på typiske hersketeknikker, slik at du kan være mer bevisst på om du blir brukt/lurt eller ikke.

Smiger – Det meste en psykopat gjør for å skape kontakt med deg, er å smigre deg opp i skyene. De er eksperter på å skape kontakt og vet akkurat hva de skal gjøre for å skape en falsk form for relasjon med den de er ute etter. De viser stor interesse for å bli kjent med deg og komplimenterer deg herfra til månen. Og hvem faller vel ikke for det? Når de har blitt kjent med deg og hva du liker/ikke liker, speiler de det; de får det til å virke som at dere er helt like, for å skape et enda sterkere bånd.

Sjarm – Ikke la deg lure av alle de skumle og negative sidene ved en psykopat! De kan være de mest sjarmerende, empatiske og morsomme menneskene du noen gang kommer til å møte! Disse menneskene er ofte velkledde, velstelte, vakre/kjekke, smilende, inkluderende og ekstremt flinke å snakke for seg. De innleder ALLTID med å sjarmere deg i senk. De sier ting som du aldri har hørt før og får deg til å bli interessert etter første møte. De aller fleste vil beskrive disse menneskene som «Sååå sjarmerende og karismatisk!» Men! Det er før de viser sitt sanne jeg…

Indiskresjon – De er veldig åpne og avslører dype ting om seg selv (sanne og usanne), for å få deg til å gjøre det samme (godtroende som du er), slik at de kan bruke dette mot deg senere. Husk at ALT du forteller slike mennesker kan OG VIL bli brukt mot deg senere!

Ordsalat – De snakker på en sånn måte at det er umulig for deg å forstå hva det er de egentlig vil frem til. Denne teknikken bruker de som svar når du prøver å kommunisere noe som er viktig for deg, eller om du vil ta opp noe som du ikke liker at de gjør. De skaper forvirring og gjør at du glemmer hva det var du skulle ta opp.

Bagatellisering – De bagatelliserer sin egen oppførsel hele tiden. De overbeviser deg om at det som ble gjort ikke egentlig er så farlig og at det er du som overdriver eller er for sensitiv. Feks. «Alle gjør jo det der!» Eller, «Det var ikke dét som skjedde!» …Ordsalat😏🥗

Løgn - Need I say more? De lyver om ALT. Psykopater lever en løgn og de lyver om løgnen de løy om. Skjønner du? Du kan aldri stole på noe som blir sagt - til og med når det virker helt genuint. De lyver om ting som ikke trengst å bli løyet om.

Legge skylden på offeret - De kan ikke ta ansvar for NOE av det de har gjort. ALDRI. Uansett hva som ikke fungerer, så legger de skylden på noen andre. Om det er problemer i forholdet, på jobb, eller skolen. Det er aldri de som er problemet. De er jo gud.

Forminsking - De forminsker alt du mener, føler og opplever. Da spesielt de tingene som er viktig for deg. Feks: «Det er da ikke så viktig!» «Nå tuller du vel?!» «Gi deg, da… Dette kan du ta deg av en annen dag, nå gjør vi det slik jeg sier.» «Tulling, dette var da ikke noen big deal!»

Gaslighting (tåkelegging) - De kan gjøre eller si ting - store ting - som du VET at de har gjort eller sagt, men de nekter for det. De får det til å virke som at du er helt på bærtur når du nevner det. De kan også si at du har gjort eller sagt noe du absolutt ikke har gjort eller sagt. Dette kan jeg skrive under på av egen erfaring. Dessverre. Jeg ble fortalt at jeg aldri hadde informert om noe som var viktig, selv om jeg VISSTE at jeg hadde informert om dette ved flere anledninger, og da også forsikret meg om at informasjonen var mottatt. Likevel klarer de å nekte for at jeg har informert dem, slik at de kan overkjøre planen jeg først ville utføre.

Gaslighting er tidskrevende og veldig kalkulert, men det er dette de lever for og som fyller dem med en syk form av glede og mening. De får en ny giv hver gang de kjenner at de klarer å forvirre, styre og kontrollere andre.

Rasjonallisering - De bruker dette helt bevisst of til sin fordel. De gir deg en logisk forklaring på en ulogisk oppførsel, slik at du skal føle deg dum som i det hele tatt tok dette opp med dem. Feks: «Alle gjør *ditten og datten* når de er i en slik knipe.» Eller, "Du skal være sjeleglad for at jeg ikke *gjorde det eller det* mot deg, for det ville andre ha gjort i denne situasjonen!» (Selv om du vet godt at ingen andre - ved sine fulle fem - ville ha gjort noe slik). Og hvorfor skal de alltid sammenligne seg med det værste av det værste for å få seg selv til å virke bedre?

Eksen min sa alltid:

  • «Du skal være glad for at jeg ikke dytta deg ned trappa, du!»
  • «Du skal være glad for at jeg ikke er utro, sånn som du irriterer meg.»
  • «Andre menn hadde banka deg og gått fra deg for lenge siden, men jeg gjør ikke sånt!»

Ååh, okei! Når du sier det på den måten… Du har helt rett! Jeg burde kanskje være veldig glad og takknemlig! Haha, du må jo bare le noen ganger!

Offerrolle - «Dakar meg…» De elsker å spille offerrollen når de kjenner at de er i en situasjon som er vanskelig å komme seg ut av. Feks: «Å, dumme, dumme meg! Jeg burde jo ikke ha *bla bla bla*, dere hater meg sikkert…» Slik skaper de dårlig samvittighet i deg og får deg til å synest synd i dem.

Tomme ord - De sier akkurat det de vil, som passer inn akkurat her og nå, for å få best mulig resultat. Ingenting av det de sier betyr noe. Alt det de sier, sies for å beskytte eget skinn. De kan få ord de absolutt ikke mener til å høres ut som ord de er sterkt knyttet til og mener i all ærlighet.

Vende følelsene dine mot deg - De gjør dette for å vende oppmerksomheten bort fra det egentlige problemet. De får deg til å bli oppmerksom på noe som de VET at vil trigge deg BORT FRA fokuset på dem. Her trykker de på knapper som de vet at er ømme for deg, Feks. noe om personligheten din eller hvordan du ser ut… Eller andre ting som er ømt og betyr mye for deg. Da kommer du i en dårlig tilstand og hodet ditt er en helt annen plass enn hvor det først var - og de vinner, IGJEN!

 

La oss si at du spør om å få diskutere noe du ønsker kunne vært bedre i forholdet deres:

Du: «Hei, kunne vi ha snakket om det du sa til meg som ikke føltes så godt?»

Han/hun: «Hvorfor skal du alltid ta opp fortiden? Du lever for å grave i det vonde, du!»

Du: «Åh, beklager, jeg mente det ikke slik, men dette skjedde jo for bare noen timer siden.»

Han/hun: «Dette skjer alltid med deg! Henger deg opp bagateller! Jeg mente jo ingenting med det. Du bryr deg bare om deg selv! Har du ikke tenkt på hvordan JEG følte meg i den situasjonen?»

Han/hun: *Fortsetter med alle triksene i boken, inkludert gaslighting, manipulasjon og den berømte ordsalaten helt til du ikke orker å kjempe mer*

Ja, jeg vet at dette virker BARE tungt. MEN! Bevissthet er alltid første steg til endring. Vet du hva som kjennetegner en psykopat og hvordan de hersker, er de mye lettere å holde seg unna, samt vite hvordan du skal takle det.

Om dette er et tema som vekker oppsikt og som du ønsker å lære mer om, kan jeg gå dypere inn på teknikker DU kan ta i bruk for å ufarliggjøre og takle mennesker som dette.

Jeg er for å hjelpe!

 

Lykke til,
Kristine

 

Kristine er utdannet NLP Practitioner, NLP Master Practitioner og Integrativ Coach fra Ålreit Institutt i Haugesund, med spesialisering innen business, team og ledelse. Hun har også studert entreprenørskap, markedsføring og Business English i New York.

Kristine har tidligere skrevet for Ålreit.no og thoughtcatalog.comog nå som ansatt i Einang Safety vil hun hver torsdag komme med en ny artikkel for dere her. Vi håper at du finner god nytte i innholdet.