Ødelagt verktøy kan byttes ut. Det kan ikke du.

systematisk hms-arbeid Jun 27, 2024
hms på arbeidsplassen

Noen slagord huskes. Og noen slagord gjør at vi tenker oss om litt ekstra. De gjør at vi tenker oss om en ekstra gang når vi virkelig trenger det.

 

Så er det jo sånn, at i kampens hete "så skal vi jo bare nett". Det har jeg gjort mer enn en gang. Det har sikkert du også. Sånn er vi jo. Vi er mennesker. Vi skal bare "nett".

Akkurat det kommer jeg tilbake til, og nå skal jeg bare snakke for meg selv. Men kanskje du kjenner deg igjen i det jeg skriver.

Uansett: Når jeg akkurat har sett eller hørt om noe, så er det lenger framme i pannebrasken enn hva det ellers ville vært. Sånn som når jeg kjører langs veien og ser skiltet "Vi har ingen barn å miste". Da blir jeg automatisk mer oppmerksom. Sånn er det jo bare.

På arbeidsplasser gjør slike skilt også godt. Derfor ville jeg samle inn tips fra kontakter jeg hadde på LinkedIn, så jeg spurte om hjelp. Jeg viste til bildet du ser lenger oppe. Om at ødelagt verktøy kan byttes ut, men at det kan ikke du.

Jeg sa at jeg ville ha hjelp til å lage lignende oppfordringer til unge mennesker på arbeidsplassen. Det var snart sommer, og mange unge skulle ut i sommerjobb – og andre skulle kanskje gjøre seg ferdig på skolen, for så å gå ut i arbeidslivet "på ordentlig".

Og jeg fikk mange gode tips. 

I dette innlegget skal jeg dele noen med deg, i håp om at du vil dele de videre med dine kollegaer. Og, husk at disse slagordene ikke bare er tiltenkt de unge på arbeidsplassen din. De er like mye til deg.

Er du klar?

 

Forslag til HMS-slagord

Her kommer de som perler på en snor. Og de er gode. Bruk de. Og bruk de for alt det er verdt.

 • Å erstatte et utslitt verktøy tar 20 minutter. Å erstatte deg og din erfaring kan ta flere år.
 • Vet du hva sjefen din frykter mest av alt? At du skal bli skadet og ikke komme på jobb i morgen. 
 • Du er viktig, hver eneste dag.
 • Verneutstyr er ikke bare HMS eller rutine. Det er et signal til kollegaene dine om at du er profesjonell.

 

 

 • I dag er du ung og nyansatt. Om 6 måneder er du et forbilde for noen andre. 
 • En ødelagt hånd begynner alltid med "skal bare...".
 • Du skal være like hel og frisk når du går hjem som når du kom på jobb i dag morges. 
 • Det er ikke lov å si "Jeg skal bare....".
 • Du har bare én av hele deg.
 • Du er viktig, også etter jobb.

 

Jeg er så takknemlig for de gode slagordene som kom inn som forslag. Jeg vet at de kan gjøre godt. Ikke bare for deg og for arbeidsplassen din. Jeg vet de kan gjøre godt for livet du har der hjemme også.

 

Hvordan bruke slike slagord for en trygg arbeidshverdag?

Her setter egentlig bare fantasien grenser. Og du har kanskje en mye bedre fantasi enn hva jeg har. Bare så det er sagt. Jeg våger meg likevel på å gi deg noen forslag:

 • Heng opp små plakater på ulike steder på arbeidsplassen (bare husk å skifte de ut fra tid til annen, slik at de ikke blir en del av den vante tralten. Da ser vi de ikke til slutt).
 • Bruke slagordene som eksempler i en workshop, der kollegaene dine får komme med tips til andre slagord som de mener kunne passe deres arbeidsplass.
 • Folier slagordene på arbeidsbilene dere bruker.
 • Legg ett av slagordene inn i slutten på hver e-post dere sender ut til kollegane deres.
 • Legg et nytt slagord på spisebordet hver uke (kanskje det da vil gå sport i det, slik at kollegane dine kommer med forslag til neste ukes slagord).

 

Lykke til, og send oss gjerne bilder fra din arbeidsplass når dere har prøvd dette ut!

Du kan sende bildet på e-post til [email protected], eller kanskje du ønsker å sende bildet til oss på Facebook eller Instagram?


Karine