"Videocation - et Netflix for læring"?

arbeidsmiljø hms ledelse risiko Jun 07, 2022

Det finnes et «Netflix» for læring. For kunnskaps- og kompetanseheving. Der finner du alt – fra Excelkurs og det siste nye om GDPR, til kunnskap om bærekraftstrategi og bærekraftledelse. Høres det for godt ut til å være sant?

 

Det er ikke dét.
Jeg skal fortelle deg mer om dette om litt. Jeg vil bare begynne med det første først:

Det var en klok person som en gang sa at vi aldri må stoppe å lære, for livet slutter aldri å lære oss nye ting. Det er jo så sant som at natt følger dag. Og det begynner der. Livet (og arbeidslivet) lærer oss nye ting – på godt og på vondt. For at vi skal ha det som jeg alltid beskriver som «en god dag på jobben», så må vi være skodd. Ikke bokstavelig talt skodd for vær og vind, men skodd for det vi vil (og skal) møte i arbeidslivet.

Skal vi sitte i førersetet i arbeidslivet, må vi hele tiden ta til oss ny lærdom. Det kan høres hardt og brutalt ut, men slik er det. Enkelt og greit. Du vet det, og jeg vet det.

Det er derfor jeg ble så «giret» da jeg hørte om Videocation første gang. Kan det gjøres enklere enn dét? Det er et «Netflix» for læring. Det er norske eksperter innen ulike fagområder, som villig deler sin visdom i korte videosnutter innen ulike kurssegment. En virksomhet kan kjøpe et abonnement, sånn at alle de ansatte kan ta forskjellige kurs i «egen stue». Videocation har laget en enkel måte å tilegne seg kunnskap på, for at alle skal ha mulighet til å lære av de beste. Sånt er musikk i mine ører.

Hvorfor?

Jo, fordi kunnskapsheving har så mange ringvirkninger. Fra økt selvfølelse hos den enkelte, til økt forståelse og økt omdømme (for å nevne noen).

Jeg som kommer fra Odda (innerst i Sørfjorden i Hardanger), vet hvordan det er å skulle reise på et kurs for å ta til meg ny lærdom. Det tar tid, og det koster penger i form av transport og opphold. Med Videocation sparer jeg timer i bil, både til og fra et kurs. Jeg sparer meg og mine for den litt vonde klumpen i magen – som vi her inne i fjordene kan føle på – når noen av oss skal sette seg i bilen en dag det er rasfare på veiene. Fordi de skal reise vekk på kurs. Nå er det ikke rasfarlige veier jeg skal prate om i dette innlegget. Dét får bli en annen gang. Tilbake til læring, til arbeidslivet, og til denne Netflixen for læring:

Videocation skriver på sin hjemmeside:

Vi tror kunnskap har kraft til å forandre. Snu underskudd til overskudd. Starte nye karrierer. Skape nye vinnere. Derfor jobber vi for at alle skal ha mulighet til å lære av de beste, med den beste teknologien og den beste pedagogikken.

 

Jeg tror også dét – at kunnskap har kraft til å forandre.

Når vi vet, så øker bevisstheten vår. Og når bevisstheten øker, så klarer vi enklere å luke ut rett og galt. Sånn som med arbeidsmiljø, beredskap, HMS, brannsikkerhet og lederskap, for å nevne noen eksempler. Har jeg kunnskap om hvorfor jeg ikke skal la den branncellebegrensende døren stå åpen ved hjelp av en sperre, vil jeg også bøye meg ned for å ta vekk sperren når jeg ser den. Altså har jeg økt bevisstheten min rundt brannsikkerhet, som igjen fører til at en eventuell brann blir begrenset på sykehjemmet, eller i restaurantlokalet, eller hvor det nå er jeg jobber.

Eller om jeg øker kunnskapen min rundt risikovurderinger. Dét vil føre til at jeg kan ta solide grep når det gjelder håndtering av risiko – som igjen vil føre til at vi som virksomhet blir bedre rustet den dagen det uventede skjer. Når det vi håper aldri vil skje, faktisk inntreffer.

Her kunne jeg ha fortsatt eksemplene i det uendelige. Men, jeg tror du forstår hvor jeg vil hen. Vi lever i en tid der vi ønsker at alt er enkelt og oversiktlig. Kan vi lære på en enkel måte, ja da vil vi jo dét. Enkelt og greit.

Og, jeg som lever og ånder for at arbeidsplasser skal ha fokus på HMS, på risikostyring og på beredskap – ble så glad da vi i Einang Safety ble kontaktet av Videocation med spørsmål om vi kunne tenke oss å være deres eksperter innen HMS og risikoanalyser. Så klart vi ville!

Hvorfor?

For da vet vi at enda flere ledere, medarbeidere og arbeidsplasser vil ta til seg kunnskap om HMS og om risikoanalyser, med den dominoeffekten det bringer med seg.

Og akkurat dét er jo essensen i det vi driver med:

Nemlig at du og jeg skal ha en trygg og god dag på jobben!

Hvis du vil se hva HMS-kurset mitt på Videocation går ut på, kan du lese mer om det her:

HMS for ledere

...Og vil du lese mer om kurset i risikoanalyser som Paul hos oss har laget, så kan du sjekke det ut her:

Risikoanalyser

Tidligere i dag snakket jeg med Videocation, og var så heldig å få en rabattkode til de av dere som følger oss i Einang Safety. Du bruker rett og slett rabattkoden «einang» – så får du 50% rabatt på første abonnementsmåned hos Videocation. Da får du testet ut om denne formen for læring er noe for deg og dine. ...Kanskje du ender opp med å bli like hektet som meg?

Jeg må få avslutte dette innlegget med visdomsordet fra Mahatma Gandi:

Lev som om du skal dø i morgen. Lær som om du skal leve for alltid.

 

Lykke til med læringen,
Karine