Når vi skal ha det så «forbaska» koselig!

Mar 11, 2018
brannforebygging

 

Jeg ELSKER å ha det koselig rundt meg. Og jeg ELSKER levende lys.

 

...Men for enhver pris???

 

 

 

 

I forrige uke holdt jeg kurs for en kommune i tre dager, for å snakke om blant annet de brannfellene vi har rundt oss til enhver tid. De små tingene som kan være forskjellen på liv og død. På «være eller ikke være».

Det som kom opp hver av disse tre dagene når vi snakket om brannfeller var dette med LEVENDE LYS. Og det at vi skal ha det så «forbaska koselig», som en så godt sa det. Og når vi skal ha det skikkelig koselig; ja, da er levende lys en vesentlig detalj...

 

Jeg kjenner meg igjen. Jeg er jo der.. Der at jeg ELSKER levende lys. Jeg elsker å ha det så forbaska koselig, og spesielt nå i den mørke tiden vi er inne i. Heldigvis finnes det nå flotte lys på batteri som ser vel så levende ut som et godt gammeldags kubbelys. Faktisk så godt at en av deltakerne på kurset forrige uke fortalte en historie om et slikt elektrisk lys som var blitt tatt for å være et levende lys inne i et offentlig bygg etter stengetid. Det er vel det aller beste beviset på at disse lysene på batteri kan skape like mye «kos», uten at vi trenger å være redd for å glemme oss bort – og at det ender med besøk av brannvesenet...

 

Men så er det jo noe med levende lys... Den roen og atmosfæren som det gjerne gir oss.

...Men vet du at omtrent hver fjerde brann starter som følge av åpen flamme? Nettsiden sikkerhverdag.no har laget en huskeliste til oss, slik at vi kan ha trygg kos med levende lys.

 

 

Jeg tenkte å vise deg noen av de punktene som sikkerhverdag.no viser til på sin hjemmeside:

 

 • Velg et brannsikkert underlag
  • Mange liker å lage lysdekorasjoner. Husk at materiale rundt lyset kan ta fyr!
  • Noen setter lyset direkte på en serviett eller på en duk. Dét kan ikke kalles et brannsikkert underlag!
   • Metall, porselen, sand eller stein er derimot tingen! 

 

Ser dere fjæren som omtrent «ber» om å bli antent av lyset i beholderen? «Ikkkkkjjjjjeeee bra» som noen ville sagt!

 

 • Hold avstand
  • Ofte er det fint med flere lys på én gang, helst samlet. Da blir stemningen EKSTRA fin... Men du? Stemningen kan brått gå fra EKSTRA fin til katastrofal...
  • Sikkerhverdag.no viser til at dersom du lar det være en avstand på 10 cm mellom lysene, vil det være nok til at de ikke smelter i hverandre. Og ja... det  gjelder også telysene våre – de skal ha samme avstanden.
  • Grunnen til at vi skal holde avstand er at dersom vi tenner flere telys/lys ved siden av hverandre, kan stearinen eller voksen bli for varm. Dét kan igjen resultere i at det begynner å renne kraftig, eller det kan begynne å flamme opp...
  • Jeg syns det er så fint med små lykter eller glass å ha tente lys inni. Husk at disse må ha god lufting! Har de ikke dét kan stearinen bli for varm og ta fyr!

 

 

Og du? Jeg er så rask til å «skulle bare nett». Jeg skal bare «nett» ta ut av oppvaskmaskinen. Jeg skal bare «nett» på do (som ender med at jeg rydder i skuffene på badet). Og selvfølgelig skal jeg bare «nett» ta telefonen når den ringer, som ender med at jeg prater i laaang tid, mens jeg virrer rundt i huset.

DA er det fort å glemme de forbaska koselige levende lysene jeg tente før jeg skulle bare «nett»....