Når nettene blir lange og kulda setter inn!

brannvern Nov 26, 2018
brann hjemme

«Fytti grisen»!

 

...Selv om det kun er et par minusgrader ute, kjenner jeg virkelig at kulda setter inn.

 

Hva som er mest fristende akkurat nå er å skru opp varmen, hive ved i ovnen, ligge på sofaen under ullteppet og drømme meg bort til badetemperaturer og røde paraplydrinker.

 

 

STOPP!

Her kan ting skje... Både av den positive og den negative sorten.

  • Positive som i avslapping, varme, kos og unngå en typisk høstforkjølelse.
  • Negative som det jeg vil vise deg i dag... Jeg har lyst å vise deg et resultat denne dagdrømmingen på sofaen kan føre til.

 

Se for deg denne settingen:

Jeg kommer hjem fra jobb – trøtt, småkald, og magen rumler etter noe å spise. Fy søren så sulten jeg er!!! Holder på å «dø» av sult, jo!

Tomt for ved i vedkassen ser jeg, ikke søren om jeg orker ut igjen for å hente inn mer ved. Jeg kjenner jo at en dobbeltsidig lungebetennelse er på veg, bare ved tanken på at jeg må ut igjen! (...jada, litt overdrivelse er vel lov - det er jo reine kjøleskaptemperaturen her inne!)

 

 

Heldigvis har jeg noen pizzarester liggende. De får jeg helt for meg selv i dag, siden resten av gjengen er på jobb og trening. DEILIG!!! Ser det er noe cola igjen i kjøleskapet også. Nå snakker vi!!!

Gjett om jeg skal «deige» meg under teppet i sofaen med pizza, cola, og den nyeste sesongen av godserien.  Må bare hive på noe mer varme først.

 

Fytti grisen, dette var godt!!!

Pizzaen var varm og god, colaen full av kullsyre, og jeg har satt ovnen så nære sofaen som mulig.

 

 

...Neida, slapp helt av. Nå tror du kanskje at jeg skal belære deg om at en aldri må sette ovnen nærme brennbart materiale...

Du tenkte tanken, ikke sant? Det skal jeg ikke, så la oss fortsette settingen jeg vil fortelle deg om:

 

Jeg satt ovnen i en «god nok» avstand fra sofaen. Jeg brukte ikke skjøteledning, ei var ovnen full av hybelkaniner, årgang 1987. Jeg gjorde alt «etter boken», som de sier.

 

Nå kan kulde være kulde, og november være november. Nå var det endelig varmt og godt i stuen. Jeg ble faktisk mett av pizzarestene – og tror jeg lukker øynene en liten halvtime før resten av gjengen kommer hjem igjen.

 

 

Der går det galt. Fryktelig galt...

Det var ikke bruk av skjøteledning som var den store stygge ulven (jeg brukte jo ikke skjøteledning). Ikke stod ovnen «klint» inntil sofaen, og ikke var ovnen full av gamle hybelkaniner, en gjemt barnesokk eller andre hemmeligheter.

 

Likeså gikk det galt. Fryktelig galt. Husker du jeg fortalte at jeg la meg i sofaen med teppe på? Hva tror du skjedde når jeg var langt inne i drømmeland? Deler av teppet havnet oppå ovnen. Og der ble det liggende.... 

 

Jeg tror vi stopper den fiktive historien der. Jeg ville bare vise deg hva som kan skje.

Vi passer på. Vi er oppmerksomme. Men så er det den lille detaljen vi glemmer. Det kan være teppet som havner på ovnen. Det kunne like godt være at jeg hadde sovnet fra pizzaen i ovnen eller de levende lysene jeg følte jeg trengte å tenne etter en lang dag på jobb. Det kunne være tørketrommelen jeg satt på etter en tidligere vask, eller det kunne være tevannet jeg satt på kok i en kasserolle på en av kokeplatene.

 

Ting kan skje. Slik er det bare. Det jeg ønsker med dette blogginnlegget er at du tenker deg om en ekstra gang før du legger deg på sofaen. Før du legger deg for kvelden, eller før du stikker ut igjen for å handle inn til neste dag. Det er så fort å glemme. Det er så lett å overse en liten detalj som kan få stor konsekvens.

 

Kan vi ikke bare gjøre en liten avtale?

La oss sjekke en ekstra gang før vi går og legger oss i kveld, både du og jeg. Har vi slukket alle levende lys? Er tørketrommelen slått av? Er brennbart materiale (sofaen din, eller kanskje klærne deres) i god avstand fra ovnen på stua?

Det tar ikke mer enn et minutt eller to å ta en ekstra sjekk. Men det kan være det som hindrer deg i å få besøk av brannvesenet i natt. Det er så mye annet å tenke på i tiden vi nå er på veg inn i. Julebord, avslutninger, pakkekalender, osv. Da er det fort å overse lyset som brenner... Eller sokken til lillebror som har havnet på ovnen.

 

Så ta den ekstra sjekken i kveld. Det skal jeg gjøre her i huset!

 

Om jeg er aldri så glad i mine X-kollegaer i brannvesenet, har jeg IKKE lyst å få besøk av dem kl. tre i natt!