Vi kan tilby en spennende stilling i et engasjert team med et riktig dårlig arbeidsmiljø

hms ledelse Jan 06, 2019
dårlig arbeidsmiljø

 

Vi måler alltid arbeidsmiljøet i «godt» eller «dårlig». Enig? Men hva er det egentlig som bestemmer om arbeidsmiljøet er godt eller dårlig?  

 

Hvis du spør får du nok omtrent like mange svar som det antall personer du spør.

Spør du en ansatt som har arbeidet der i en mannsalder, vil han kanskje si at det er endringer som gjør at arbeidsmiljøet er blitt dårlig. Om du spør en kjepphøy leder, vil han kanskje si at det er de ansatte som bestemmer om arbeidsmiljøet blir godt eller dårlig, mens hans ansatte mener det er lederen som er den avgjørende faktoren for om arbeidsmiljøet er himmel eller helvete.

 Hva mener du som leser dette innlegget? Det kommer nok helt an på hvilken rolle du har der du er i dag, ikke sant...? Vi kan vel bare stikke fingeren i jorden, og kalle en spade for en spade...

 

Det er ofte flere faktorer som spiller inn. Alt fra våkenheten og engasjementet på ledernivå, til folkeskikken hos den ansatte. Fra sikkerheten rundt arbeidssituasjonen, til usikkerheten knyttet til neste kontrakt. 

Det vi kan være enig i er at vi aldri hører at arbeidsmiljøet går opp og ned. Vi sier alltid at vi har et godt arbeidsmiljø, eller at vi har et dårlig. Arbeidsmiljøet er ganske svart–hvitt for oss, uansett om vi sitter i rollen som leder, som ansatt, eller han som har vært i virksomheten i en mannsalder...  Ja, han som blir fysisk uvel av endringene som blir «dradd ned over hodet» på ham.

Noen ganger kan til og med arbeidsmiljøet bare være et spill for galleriet.

Hva mente jeg med det?

Jo, når du ser en jobbannonse... Har du noen gang sett at det står dette i utlysningsteksten:

«Vi kan tilby en spennende stilling i et engasjert team med et riktig dårlig arbeidsmiljø»

Nei, du har nok ikke det. Ikke jeg heller. For hvem ville søkt på en slik stilling, utenom en kamikazepilot, og det som verre er?

Ikke jeg i allefall. Da måtte det i så fall være fordi jeg søkte en spesiell form for spenning... Fordi jeg var så nysgjerrig at denne galskapen måtte jeg bare teste ut! 

Men det er jo dessverre slik det er noen ganger. Vi inviterer rett og slett sauen inn i ulveflokken. Alt vi snakker om i jobbannonser eller på intervjuet kan være et spill for galleriet. Et feigt spill, spør du meg.

For det er feigt å ikke ta husvasken før vi drar andre med på leken. Det er feigt å ikke rydde opp i egen leir før vi inviterer flere med på campen. Så enkelt er det bare.

  

Men da er det jo lederen som er ansvarlig for at arbeidsmiljøet er godt eller dårlig? Både ja og nei. I følge arbeidsmiljøloven har arbeidstaker ansvar for å:

  • medvirke ved utforming, gjennomføring og oppfølging av virksomhetens systematiske HMS-arbeid
  • aktivt medvirke ved gjennomføring av de tiltak som blir satt i verk for å skape et godt og sikkert arbeidsmiljø
  • underrette arbeidsgiver eller verneombudet så snart han/hun blir kjent med at det forekommer trakassering eller diskriminering på arbeidsplassen

 Men så har jo arbeidsgiver noen plikter også... Han/hun har et ansvar, ikke et veldig lite ansvar, heller... Arbeidsgiver skal sørge for at samtlige plikter i arbeidsmiljøloven blir fulgt opp. Blant annet krav til det psykososiale arbeidsmiljøet... Det sier vel sitt. 

 

Basisen i ukens blogginnlegg er hentet fra boken «Hjelp, jeg har blitt sjef!» som du kan lese mer om her: 

Hjelp, jeg har blitt sjef!