Men, vi vet jo ikke hvor vi skal begynne!!!

brannvern Jan 15, 2018
Brannvernopplæring

«Begynne med hva?» tenker kanskje du nå.. Denne ukens blogginnlegg skal handle om brannvernopplæring!

 

Så – ja, hvor skal vi begynne? ....Det er ikke lett å vite. Det kommer jo helt an på bakgrunnen deres. Kanskje har dere arbeidet i denne bygningen i en mannsalder – men øvelse, eller brannvernopplæring, har dere ikke hatt flust av. Dere har kanskje ikke prioritert det, eller rett og slett ikke kommet på det? Eller dere har ikke: (sett inn den unnskyldningen du selv synes passer for ditt byggverk).

 

... Så avkledd vil vi ikke føle oss, så da får vi bare begynne en plass da!

 

 

 Føler du deg av og til avkledd i brannvernarbeidet?

 

Jeg foreslår følgende opplegg for å komme fram til «førstegangsopplæringen» (som også kan kjøres uavhengig av om dere er nybegynnere eller ikke):

 

  • Du sender ut en felles mail til de aktuelle deltakerne. Der skriver du som følger:
    «Vi ønsker å lage en brannvernopplæring som passer for VÅR virksomhet. Denne skal være basert på risikoen vår, behovet vårt og kunnskapen vår. Av den grunn ber vi om at hver av dere skriver en kort setning om hva dere har behov for (og ønsker) brannvernopplæring/øvelse i. Frist for å komme med tilbakemelding er allerede i morgen! Her kjører vi på!!! Vi trekker tilfeldig ut et av de innkommende forslagene – og "forfatteren" av dette får en twist-pose som gevinst :-)»

 

  • Når du har mottatt tilbakemeldingene kaller du inn til møte for å gjennomgå risikovurderingen deres knyttet til brann. Grunnen til at du FØRST ønsker tilbakemeldingene FØR dere gjennomgår selve risikovurderingen, er så enkelt at du ikke vil at tilbakemeldingene skal være farget av risikovurderingen dere allerede har.

 

  • Så er det tid for å møtes for å gjennomgå risikovurderingen. Før dere påstarter gjennomgangen går du gjennom forslagene som er kommet inn på hva de ansatte ønsker når det gjelder brannvernopplæring. Og du?  Ikke glem å trekke vinneren av twist-posen! Bruk god tid til å la de ansatte gå gjennom risikovurderingen deres gruppevis. Be de også tenke over forslagene som var kommet inn på behovet for brannvernopplæring/øvelse; hvor kommer dette inn i risikovurderingen??? Har dere ikke risikovurdering, så trenger dere ikke deppe av den grunn. Da lager dere den på møtet! Enkelt og greit. Det kommer helt sikkert inn nye forslag til risikoer underveis i møtet. Kanskje dere skal endre noen av tiltakene dere hadde fra før? I så fall så var det jo en fordel med denne gjennomgangen!!! Avslutt møtet med å gå gjennom de innkomne forslagene på nytt, og oppsummér risikovurderingen som nå er satt. 

 

  • Da kan du gå tilbake til deg selv, ferdigstille risikovurderingen og lage til «nybegynneropplæringen». Det beste med dette er at nå har du fått de ansatte engasjert i opplæringen, og dere har allerede gjennomgått hvilken risiko dere står overfor i deres virksomhet. Det er VINN-VINN!!! Og du? Det er brukerne sine behov som blir fokuset, sammen med risikovurderingen som dere har laget SAMMEN! Det er jo prototypen på godt internkontrollarbeid det, jo!
     

Høres det greit ut???

I så fall: L Y K K E  T I L ! ! !