Manglende informasjon som hersketeknikk...

ledelse Feb 26, 2018
hersketeknikk på jobb

 

Det er ikke til å stikke under en stol at det å unnlate å informere i noen tilfeller rett og slett er ren og skjær hersketeknikk. Du kan gjerne skjule deg bak at «det de ikke vet har de heller ikke vondt av», men hallo…! Jeg sier ikke at du blir «årets sjef» om du informerer i tide og utide, men vurdér nøye hva som informeres ut, og ikke minst hva som bør informeres ut til de ansatte.

 

Ikke gjør deg den bjørnetjenesten at du tror du sparer tid (og derav penger) om du lar være å  informere bare denne ene gangen. Tvert imot! Det kan ende med at det stjeler mye av medarbeidernes tid, ved at de vil gå å gruble, eller begynner å informere usannheter seg i mellom. Det kan ende med at du må bruke ekstra lang tid på å rydde opp i den manglende informasjonen.

Eller: Du må kanskje informere ekstra mye, både om hvorfor du ikke informerte, men også for å avkrefte all feilinformasjonen som flyr rundt i kontorlandskapene eller mellom butikkhyllene. Det kan selvfølgelig også ende med at de ansatte ikke stoler på deg som leder; og du vet like godt som meg at tillit er en viktig del av grunnmuren for et godt forhold mellom medarbeider og leder.

 

Men over igjen til hersketeknikken: Vi skal kjapt se på to forskjellige typer hersketeknikker. De er hentet fra professor Berit Ås' «De 5 hersketeknikker» Årbog for kvinderet (4), (1979). Jeg gjengir dem her for å vise hvorfor det kan være bruk av hersketeknikk å ikke informere :

 

Usynliggjøring

Usynliggjøring foregår når individer blir bortglemt, forbigått eller «overkjørt».

 

Tilbakeholdelse av informasjon

Tilbakeholdelse av informasjon foregår når et individ av gruppe A, som en selvfølgelighet, henvender seg til andre individer av gruppe A, og individer av gruppe B ikke gis informasjon.

Det er kun tatt utgangspunkt i den velbrukte taktikken å unnlate å gi informasjon.

 

Dersom du vil se nærmere på begrepet hersketeknikk, kan en anbefaling være den svarte boken «Hersketeknikk» (2008) skrevet av Hilde Sandvik og Jon Risdal (neida, dere mannlige lesere…; ikke prøv å tenke HEKSE-teknikk!)

 

Det å unnlate å gi informasjon som en hersketeknikk kjenner vi vel alle igjen helt fra barns ben av. Hvem har ikke «glemt» å gi beskjed til Trine om at gjengen skal spille brentball etter skolen, kun fordi hun er så kjedelig å ha med? Det er hersketeknikk i egen person, det! Ikke bare er det usynliggjøring (vi «glemte» å spørre henne); vi tilbakeholdt også informasjonen om at vi faktisk skulle møtes...

 

Konklusjonen er at dersom du har lyst å drive hersketeknikk, så vær så god:

«Knip igjen munnen», si minst mulig – på den måten får du ydmyket og hersket mest mulig over de rundt deg.

Men, bare husk at den som ler sist, ler best! Og jeg skal love deg at det ikke blir du som er fullstappet av hersketeknikker, som er den som vinner latterkonkurransen!!

 

 

Ukens innlegg er et utdrag fra boken «Hjelp, jeg har blitt sjef!»skrevet av Karine Einang. Du kan lese meir om boken her: «Hjelp, jeg har blitt sjef!»