Kommunikasjon, kommunikasjon, kommunikasjon...

kommunikasjon ledelse Jan 02, 2018

 

Hvis menneskene bare våget å snakke helt åpent med hverandre,

ville det være betydelig færre sorger i verden om hundre år.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Samuel Butler

 

 

Ukens blogginnlegg starter med et sitat fra den avdøde britiske forfatteren Samuel Butler. Han sa så klokt at om vi bare hadde våget å snakke åpent sammen ville det vært betydelig færre sorger i verden. Han har så rett. Hadde bare.., hadde bare…

 

Det er ikke få ganger jeg har tenkt den tanken selv. «Hadde jeg bare sagt det!» «Om jeg bare turt å si nei!» «Hadde jeg bare sagt at jeg ikke hadde tid» «Hadde bare….»

Vi er så redd for å såre, og i stedet blir bare vondt verre. Det kan høres ut som hjernevasking å prate om kommunikasjon i ett og alt, men det er nå bare en gang slik at kommunikasjon er nøkkelen til godt samarbeid, trygge arbeidstakere og et godt arbeidsmiljø der konflikter ikke får grobunn. Så enkelt, men samtidig så utrolig vanskelig!

 

Heldigvis kan også kommunikasjon trenes på, slik at vi kan bli bedre. Men hvor skal vi starte? For å øve på på bli bedre på kommunikasjon, må vi faktisk klare å kommunisere ut til omverden at NÅ skal vi trene på å kommunisere med hverandre. Hvordan? Her kommer et par stalltips:

 

  • Send ut en invitasjon til dine medarbeidere. Selv om dere bare er noen få medarbeidere i bedriften, er det fornuftig å kommunisere dette ut skriftlig slik at alle får lest invitasjonen i fred og ro. Videre får den enkelte litt tid for seg selv til å tenke.

 

  • I invitasjonen viser du til fordeler ved god kommunikasjon

 

  • Sett en tidsfrist der alle kommer med et punkt dere kan bli bedre på når det gjelder kommunikasjon, samt et kommunikasjonspunkt dere er rå på i dag. Forslagene blir deretter sendt deg på mail (dersom dere har slikt tilgjengelig).

 

  • Du kan nå samkjøre de innkommende forslag, og da har dere jo et godt utgangspunkt å kommunisere om når dere møtes.

 

  • Bestem dere for å ha kommunikasjon på dagsorden med jevne mellomrom. På første møte, sett av dato for neste gang dere skal øve på kommunikasjon!

 

  • På møter i framtiden? Lag dere rollespill med situasjoner der dere har behov for å bli bedre når det gjelder kommunikasjon.

 

Etter noen runder med kommunikasjonsøvelser, lover jeg dere større trygghet og åpenhet i arbeidshverdagen – samt litt humor som følge av alle rollespillene.

…Øvelse gjør mester!

 

Også denne ukens blogginnlegg er laget med utgangspunkt i boken «Hjelp, jeg har blitt sjef». En utradisjonell håndbok for ledere – og for de som blir ledet av han eller hun som i sitt stille sinn tenker «Hjelp, jeg har blitt sjef!».