Jeg har verdens beste jobb!

Feb 18, 2020
Lederutvikling

 

Hva sier tittelen deg? Det er noe vi alle drømmer om, er det ikke det? ...Å ha verdens beste jobb?

 

Det å glede seg til å gå på jobb, møte kollegaene, gjøre en jobb du trives med – og som gir deg energi. Det er slik det skal være! 

Jeg sier ikke at vi på død og liv skal ha det så "grusomt morsomt" på jobben dag inn og dag ut. Jobben er som med alt annet i livet, alt er ikke rosenrødt og fugler som kvitrer 24/7.

Men...

Ja, her kommer et men:

Det er nå en gang slik at vi tilbringer mye tid på jobben. Vi gjør jo det!? Da spiller også hvordan vi har det på jobben en ekstremt viktig rolle når det gjelder resten av hverdagen vår. På privaten, mener jeg.

Som de fleste av dere vet, så brenner jeg veldig (...ja V E L D I G) for HMS. For et godt arbeidsmiljø. Både når vi snakker om det fysiske arbeidsmiljøet og det psykososiale arbeidsmiljøet. Og det er jo ikke til å stikke under en stol at det fysiske og psykososiale arbeidsmiljøet henger sammen. Så enkelt er det bare.

Men, tilbake til tittelen på innlegget. Les den igjen. "Jeg har verdens beste jobb". Hva tenker du egentlig når du leser den tittelen? 

Noen tenker at det er en fantasi, andre vil tenke at det er jo akkurat det jeg har!

Jeg vil fortelle en liten historie før jeg fortsetter. 

På et av kursene mine hadde jeg med en dame fra USA. Hun hadde en grei jobb, og et greit liv. Det var det. Hun hadde egentlig ikke noe å klage over sånn sett. Problemet var bare det at hun på godt norsk var drita lei jobben. Så hun tok kontakt med meg for å høre om jeg kunne hjelpe. 

Når jeg spurte om hun kunne fortelle meg litt, sa hun at alt hun ville var å bytte jobb. Komme seg vekk. Hun var så skuffet over seg selv fordi hun hadde brukt mange år på å få seg en utdannelse, og nå plutselig hadde hun fått alt opp i halsen. 

For å gjøre en lang historie kort. I dag jobber hun med akkurat det samme som før. Hun sier at hun har verdens beste jobb (det var hun som inspirerte meg til å lage dette blogginnlegget, og bruke denne tittelen). Løsningen hennes? ett ord:

HMS

Hun likte det hun gjorde, det var ikke arbeidsbeskrivelsen hun ikke trivdes med! Det var arbeidsmiljøet hun ikke følte seg komfortabel med. Som hun selv sa: "Jeg kunne ikke se skogen for bare trær!

Alt var kaos, alt ble et ork – og jeg ville bare bort. Min irritasjon smittet over på de to der hjemme, og miljøet hjemme var alt annet enn godt."

Før og nå er for henne som natt og dag. Hun fortjente endringen! Det fortjener alle!

Hun inspirerte meg til å dykke litt dypere i materien. Dette med arbeidsmiljø. Det å ha en jobb en trives i. Det å glede seg til å gå på jobb. For fytti grisen det smitter på alle andre når en person på jobb ikke har det bra!

Og fytti grisen så det smitter over på kunder og besøkende når det er et godt arbeidsmiljø! For å ta et eksempel var jeg inne på min tidligere arbeidsplass i forrige uke. Det å være der gav til og med meg energi! Jeg som bare var på besøk! Det lyste godt arbeidsmiljø lang veg. Sånn skal det være!

Tilbake til overskriften og bakgrunnen for innlegget:
For en måneds tid siden bestemte jeg meg for å lage en beta runde (en gratis testrunde) av et nytt kurs for de som ikke har det så kjekt på jobben. De som gjerne vil skifte jobb, men ikke vet hva de skal gjøre, eller hvordan sette i gang. Målet med kurset skulle være å gi de klarhet, og gi de verktøyene til å finne ut hva som egentlig var utfordringen, jobbe med tankesettet, lage seg et mål – og ikke minst planlegge og justere for å nå målet sitt. Der de fleste, når jeg gravde litt, ønsket en arbeidshverdag bestående av tre bokstaver... H, M og S. 

H som i at de ønsket en helsefremmede arbeidshverdag. Både fysisk og psykisk.

M som i at de ønsket et arbeidsmiljø som var varmt, trygt, som gav de energi – og som lot dem vokse i stedet for å være på stedet hvil.

S som i at de ønsket en sikker og trygg arbeidshverdag både økonomisk og når det gjaldt de som person.

Kanskje noen av deltakerne ser at det å være der de er i dag, faktisk er det de egentlig ønsker... Kanskje det er noe annet som er årsaken til at de har ønsket seg vekk. Kanskje en av deltakerne endelig tør å søke på den jobben h*n har drømt om så lenge... Kanskje en av deltakerne bestemmer seg for å satse på å starte sin egen arbeidsplass, eller ser at h*n kan gjøre en innsats for kollegaene sine – slik at de alle får en motiverende hverdag SAMMEN? 

Denne uken kjørte vi i gang betakurset med første læringsmodul. Og etter å ha vært inne og sett på engasjementet i gruppen av studenter i dag må jeg bare si:

JEG HAR VERDENS BESTE JOBB!