"Ikke noe særlig som kan brenne her på kontoret vårt"

brannforebygging brannvern Nov 02, 2023
Brannøvelse på jobben

Overskriften kan for noen virke ganske provoserende. Men tro meg. De ordene har jeg hørt flere ganger enn jeg er antall år (...og nå begynner jeg å bli voksen jeg også – enten jeg vil innse det eller ikke).

 

Og det er nå en gang slik: For mange arbeidstakere rundt om i vårt langstrakte land, er det en helt vanlig tankegang at en brann ikke kommer til å skje på vår arbeidsplass. Og jeg forstår tankegangen. Jeg forstår den så godt. Men tro meg:

En brann kan skje like mye om du jobber på et advokatkontor i Tromsø, som hvis du jobber på et økonomikontor i en Hardanger-kommune, eller i den nye klesbutikken på hjørnet midt i Oslo sentrum. Sånn er det bare. Det er ikke noe vi trenger å diskutere.

Derfor må jeg få komme med en oppfordring til deg som har sagt noe i denne duren:

  • «Brannøvelse? Nei, det har vi ikke tid til nå! Vi vet hva vi skal gjøre hvis brannalarmen går, da går vi jo bare ut. Vi er jo voksne folk!»
  • «Alvorlig talt. Vi kan jo veien ut, vi går jo inn og ut hver eneste dag...»
  • «Nei, brannøvelse trenger jeg ikke å være med på. Nå har jeg jobbet her i 18 år, og kjenner dessverre dette bygget bedre enn min egen bukselomme!»

Det er også fort gjort å tenke som beskrevet i starten av innlegget: "Her hos oss kommer det ikke til å brenne".

 

 

Men jo! En brann kan skje like mye hvis du jobber på et lekkert regnskapskontor en plass på Østlandet, som hvis du jobber i en industribedrift så langt sør som en kan komme her i landet. Igjen: Sånn er det bare. Det trenger vi ikke å diskutere.

Vi trenger heller ikke å diskutere at det er manglende kunnskap og manglende forståelse som ofte er hovedårsaken (eller den bakenforliggende årsaken) til at vi ikke øver på hva vi skal gjøre dersom det oppstår en brann hos oss.  

En del av den manglende kunnskapen er at vi ikke vet at det er et KRAV til alle virksomheter å gjennomføre øvelser og opplæring. Dette kravet gjelder like mye for deg som jobber i det tidligere nevnte advokatfirmaet i Tromsø eller på det lekre regnskapskontoret på østlandet.

Det gjelder like mye om vi ALDRI har opplevd brann, som hvis vi har hatt flere mindre og større branntilløp bare de siste par årene. 

...Og det gjelder like mye om jeg har arbeidet på samme sted i to eller i tjueto år. Sånn er det bare. Det er ikke noe å diskutere.

 

 

Et stalltips er å gjøre noe sosialt ut av brannøvelsen. Ikke bare slå ut brannalarmen (dersom dere har brannalarmanlegg). Ikke bare gå rundt å se hvor dere har brannslanger eller håndslukkeapparat, mens dere drar beina etter dere...

Når vi først «må» øve på hva vi skal gjøre hvis det oppstår brann, så kan vi nå jammen øve på en gøy måte!

 

Tips til å øve på en såkalt «gøy» måte:

Lag en brannquiz, der dere setter opp noen spørsmål som de ansatte skal gå sammen i små grupper og svare på. Det kan være spørsmål som:

  • «Hvor henger våre brannslanger?»
  • «Hvor er møteplassen vår hvis det oppstår brann?»
  • «Hvem har ansvaret for å telle opp at alle har kommet seg ut?»
  • «Hvem har ansvar for kunden som var på toalettet da brannalarmen slo seg ut?»
  • osv. osv. osv... 

Her er det bare fantasien som setter grenser!!! Og husk å ha en liten premie til gruppen som blir trukket ut som vinner!!! Da ville jeg ha gitt jernet (i alle fall om premien var en aldri så liten sjokolade)!

Og du? Det å ha fokus på brannsikkerheten bidrar til et bedre omdømme hos kundene deres også... VINN-VINN, med andre ord!!! 

I veiledningsteksten til Forskrift om brannforebygging står det følgende om øvelser og opplæring:

 

«Det skal gjennomføres brannøvelser og opplæring av alle ansatte. Omfang, innhold og antall brannøvelser vil variere og må tilpasses i forhold til kompleksitet, oversiktlighet osv. Et eksempel kan være sykehus som må gjennomføre både teoretiske og praktiske øvelser og opplæring for sine ansatte. I praksis vil de måtte gjennomføre mange forskjellige øvelser og opplæringsmoduler, da de ansatte har mange ulike roller i en brannsituasjon.»

 

 

Selve forskriftsteksten finner du her: 

Forskrift om brannforebygging § 12 

Hva med å planlegge brannøvelse neste uke??? Bite i det sure eplet (eller sitronen, som han på bildet) – og ta første steg mot en FORBEREDT virksomhet?

 

  

Og nei... Det er ikke så fælt som det ser ut som!

Lykke til!!!

 

---------------------------------------------------------------------------

Trenger du tips til en litt annerledes brannøvelse, eller å lage brannvernopplæring som passer for din virksomhet? Da er du velkommen til å ta kontakt med oss her