Hvordan du kan bli en leder som kollegaene dine vil følge?

Aug 24, 2019
En trygg leder

 

Et spørsmål som mange mener de har svaret på. Spesielt de som er prototypen på ledere som kollegaene absolutt ikke vil kalle for "årets sjef".

 

Er det ikke rart? Det er mange av oss som glemmer at vi har to ører og en munn. Det var en klok mann som sa at det var en grunn til det. Det er jeg helt enig i. I tillegg vil jeg legge til at vi har to øyne også. Vi glemmer ofte det óg...

Om du vil bli en leder som kollegaene dine følger, så er "hemmeligheten" å bruke de to ørene du har fått utdelt. Lytt til de rundt deg. Kollegaene dine sitter på gode ideer som ikke kommer frem. Mye av årsaken til det er at du er så utrolig flink til å prate selv. Til å bruke den ene munnen du har fått tildelt. Så glemmer du å bruke ørene.

 

 

Tenk alle de glupe ideene, de smarte løsningene, og ikke minst den store kunnskapen kollegaene rundt deg sitter inne med. Som leder er vel en del av målet ditt å bli enda bedre, ...få et enda bedre resultat enn i fjor. Da vil det være logisk (og smart) å høre på de som kjenner pulsen hver eneste dag.

 

Hvordan?

Du kjenner din virksomhet, så du vet hvordan dette kan løses best hos dere. Min idé er veldig enkel:
Få hver og en til å komme med 1 forslag på ting/tema/arbeidsmåter som kan løses annerledes enn i dag (eventuelt hvorfor dere bør fortsette som dere gjør akkurat nå). Dette kan de få komme med i fred og ro, og eventuelt sette opp på en felles liste du sender ut.

Deretter samler du din "gjeng", går gjennom forslagene, og blir enige om at 3 av forslagene skal dere jobbe videre med.

Hva tror du dette fører til? Nei, det fører ikke til rot, store kostnader eller irritasjon. Det fører til at kollegaene dine føler seg hørt. At deres idéer og tanker kan hjelpe virksomheten fram. Det betyr at dere kjører sammen mot felles mål.

Selvfølgelig kan ikke alle idéene få bein å gå på. Det forstår vi alle. Det er ikke det som er meningen heller. Men det går på at du får sjekket pulsen på hva som beveger seg, hvilke tanker kollegaene dine har, og at dere ikke går rundt i ring uten å se den berømte skogen for bare trær.

Det kommer noe godt ut av det!

 

Og hvordan du skal bruke øynene dine?

Veldig enkelt. Du skal se kollegaene dine. Være der for de. Høre hvordan det går med oppgavene de gjør, og se dem når du spør. Dette funker ikke over e-post eller andre digitale løsninger. Du må være tilstede.

Så enkelt, men likevel så vanskelig. Vanskelig av den grunn at du nok har fullt opp og litt til. Det har sikkert kollegaene dine også. 

Men det å kjenne på pulsen – ta deg tid – det vil spare virksomheten for mye. Det sparer kollegaene dine for frustrasjon fordi de ikke ser deg og ikke får diskutert saker de ønsker med deg. Og det sparer deg for frustrasjon, fordi du forstår for sent når du skulle "sett".

Så bestem deg for å bruke den neste måneden til å være litt mer tilgjengelig. Bruk øynene litt mer og ørene litt mer. Det koster deg ingenting. Det koster ikke virksomheten ett eneste flatt øre. Men det gir så mye. For virksomheten, for deg og ikke minst for kollegaene dine.

Og da, blir du en leder som kollegaene dine vil følge. Om du er uenig med meg, så test det ut – så skal jeg heller si at du har rett etter at du har prøvd en måned å være litt mer medmenneske. Litt mer tilstede.

Om du likte dette, så vil du kanskje finne glede i boken "Hjelp, jeg har blitt sjef!", som du kan lese mer om her: En utradisjonell bok om ledelse