Hva er arbeidsglede for DEG?

arbeidsmiljø Jul 31, 2022
Arbeidsglede

Hva er arbeidsglede for deg?

Noen vil si at dersom du spør 10 forskjellige personer, så vil du få 10 ulike svar. Jeg lagde en liten test, og stilte spørsmålet til nettverket mitt på LinkedIn.

Svarene og noen tanker rundt ordet «arbeidsglede» er samlet i denne bloggposten.

 

Først og fremst så må jeg få presisere at det ikke ble gjort noen vitenskapelig test. Bare sånn for å ha dét helt klinkende klart.
Spørsmålet er bredt, og det ble heller ikke lagt noen føringer for hvordan svaret skulle utformes i verken lengde eller terminologi.

Bakgrunnen for spørsmålet var at jeg ville skrive en bloggartikkel om arbeidsglede. Jeg ville se på hva som gjør at vi:

1️⃣ snakker fram arbeidsplassen vår (omdømme, omdømme og atter omdømme)
2️⃣ gir det lille ekstra, fordi vi har en jobb vi setter pris på
3️⃣ oppfører oss med folkeskikk fordi vi er glad i jobben vår, i kollegaene våre og i kundene våre

For som arbeidsplass, så er jo dette noe av det vi drømmer om. Eller ønsker oss, for å si det på en litt mer jordnær måte. Vi ønsker at de vi jobber sammen med snakker fram arbeidsplassen sin. Vi ønsker at kunder og samarbeidspartnere snakker oss fram.

Og selvfølgelig ønsker vi at de rundt oss gir det lille ekstra. Slik er det jo privat også!

Er du ikke enig?

Hvem ønsker ikke at vår bedre halvdel skal gi det lille ekstra i hverdagens gjøremål?
Eller at junior skal gi det lille ekstra med tanke på å rydding av rommet, eller når vi snakker om fred og null spetakkel i baksetet på den litt for overopphetede ferieturen?

Jo, de aller fleste av oss i alle fall, liker når de rundt oss gir det lille ekstra. Uavhengig av om vi snakker om jobb eller privatlivet.

I det siste er jo ordet «omdømme» blitt mer og mer brukt. Vi er opptatt av et godt omdømme, og vi trenger et godt omdømme om vi som arbeidsplass skal fungere etter hensikten. Ja, de fleste arbeidsplasser vel å merke.
(Nå er det nok en eller annen som sitter og vurderer om «alle» trenger et godt omdømme, og ønsker å kverulere på den. I så fall: «Vel bekomme»; det er fritt fram!)

Som sagt: De fleste arbeidsplasser er avhengig av et godt omdømme, når alt kommer til alt. Fra å få tak i de rette medarbeiderne som kan bidra til at vi kan gjøre en god jobb, til at omgivelsene faktisk vil bruke dem (..og stole på dem). Slik er det jo, enten vi ønsker å kverulere på det eller ikke.

 

Hva er «arbeidsglede» for deg?

Først, så svarer jeg for meg selv. 

Arbeidsglede for meg

Basert på bildet over, har jeg beskrevet noe av det som gir meg arbeidsglede: 

Det å få sitte i varmen mens jeg får skrive artikler, drikke iskald cola og kjenne at jeg får litt farge i «kjakene» 😅. 

For meg er arbeidsglede ikke én ting. Det er så mangt. Det er når jeg jobber med en oppgave og glemmer tiden. Det er å bli satt pris på, og å gjøre noe jeg liker. Det er å føle meg som en del av et fellesskap, og ikke minst det å kunne få le. Jeg klarer faktisk ikke å beskrive arbeidsglede med ett ord. For meg så blir det umulig. For deg er det kanskje såre enkelt.

 

Oppleves «arbeidsglede» ulikt fra person til person?

Oppleves (og beskrives) et godt måltid forskjellig fra person til person? Vi vet alle svaret. Svaret er ja.
Noen liker en god fiskerett, mens andre setter pris på en saftig biff. Vi er forskjellige.

Men, noe går svært ofte igjen. Uavhengig av om vi liker fisk eller kjøtt (eller ingen av delene), så vil gjerne noen beskrivelser være gjenkjennelige. Tilsvarende er det med en beskrivelse av ordet «arbeidsglede».

For én person kan arbeidsglede bestå av å kunne få sitte i fred og ro og jobbe med en oppgave over lang tid. For en annen person vil en slik arbeidssituasjon gi alt annet enn arbeidsglede (for å si det mildt). Jeg tror du skjønner hvor jeg vil hen:

Vi er ulike.

 

Men som beskrevet i mat-eksempelet over, så er det noe som går igjen (hos de fleste av oss) når vi skal beskrive hva arbeidsglede er for oss; for deg og for meg. 

Aller først vil jeg gjengi tilbakemeldingene jeg fikk på spørsmålet mitt. Jeg har gjort om på noen av ordene for å få de til å begynne med «arbeidsglede for meg er...»

Tilbakemeldingene er som følger:

Arbeidsglede for meg er gode kolleger og meningsfulle oppgaver. Mestringsfølelse og en leder som ser deg gir også arbeidsglede.

Arbeidsglede for meg er når jeg dras mot arbeidet, fylt med iver etter å løse oppgavene, og en følelse av at jeg bidrar til noe viktig og meningsfullt. Når samspillet med kolleger går som en lek, og vi spiller hverandre gode. Når oppgavene er gøy å løse og tiden fyker...

Arbeidsglede for meg er rett og slett alle forutsetninger for å glede seg til en dag på jobb!🌻
En herlig kombinasjon av kan, vil, mestring og engasjement! Trivsel! 👏

Arbeidsglede for meg er:
1. når jeg kan dykke ned i en oppgave og være i min egen "boble" og skape gode tekster :-)
2. Når jeg opplever at det jeg gjør gir mening og jeg får tilbakemelding fra folk om at arbeidet mitt gjør en forskjell.

Arbeidsglede for meg er å dele kunnskap, kompetanse og innsikt. Det er å lytte og forstå - slik at jeg kan gi noe verdifullt tilbake. Møte kursdeltakere og gi dem en kursopplevelse de finner meningsfylt, matnyttig og ikke minst – morsom.

Arbeidsglede for meg er å skape noe andre har nytte og glede av. Det er også å ha tid til å gjøre slikt som gleder meg, som feks å ha 30 minutter hver dag til å starte dagen med å lese i ei fagbok, eller gå en tur med faglydbok på øret. Det er å tørre å prøve noe nytt, feile, lære og aldri gi seg før man lykkes. 

Arbeidsglede for meg er å jobbe med noe jeg liker, sammen med andre 👍🏼

Arbeidsglede for meg er å se at vi som team sammen utgjør en forskjell i våre innbyggeres hverdag, at de føler seg trygge og vet at de kan komme til oss med sine spørsmål og få svar. Det å se mestringsfølelsen blant kollegaer og oppleve godt samspill, i medgang og motgang.

Arbeidsglede for meg er gode kollegaer og meningsfulle oppgaver. Det å stå sammen mot felles mål og støtte seg på hverandre på veien. Åpenhet, tillit og respekt er også arbeidsglede 🌟

Arbeidsglede for meg er å bidra til meningsfull vekst og utvikling hos mennesker.

Arbeidsglede for meg er å gjøre noe som på riktig er viktig for elevenes/talentenes/klientenes/kundenes framtidige utvikling og fremganger. Å jobbe med noen som er "outsidere" eller "utfordrere" bidrar til arbeidsglede.
Det er også å få tillit til å gjøre saker på den måten som jeg tror på kommer gi best resultat - som også er noe som får lov til å bli noe jeg skaper underveis sammen med de jeg jobber med. Aksept for at ikke alt kan planlegges i forveien.

Arbeidsglede for meg handler om å få holde på med noe som gir MENING og som skaper positiv UTVIKLING. Vi skal ikke gjøre 'rutineoppgaver' kun fordi det er vår rutine, og fordi vi alltid har gjort det sånn.
De kjekkeste dagene på jobb har jeg når jeg vet at innsatsen jeg legger ned har en VERDI; både for meg selv, for arbeidsgiver, for andre kollegaer og for våre kunder. Følelsen av å ha innflytelse/påvirkning/medbestemmelse - og det å få POSITIV FEEDBACK på arbeidet du gjør - er en viktig bekreftelse på at det du har tenkt er riktig. Det gir både motivasjon og ARBEIDSGLEDE til å fortsette.

Arbeidsglede for meg er på 1.plass: TILLIT. På delt 2. plass: Eierskap & Ansvarlighet

En fellesnevner?

Nå har jeg gått gjennom tilbakemeldingene du leste over X antall ganger. Hver eneste gang, så finner jeg noen fellesnevnere (du ser kanskje noen andre):

Jeg ser gleden av meningsfylte oppgaver, og av å gjøre noe for andre. Jeg ser gleden av å bli sett – og ikke minst så ser jeg at svarene er fylt av lidenskap

Ja, av lidenskap.

En definisjon på ordet lidenskap er jo å føle seg følelsesmessig tiltrukket av noe. Som passer godt her. Når vi er følelsesmessig tiltrukket så gir det oss en drivkraft (høres kanskje rart ut, i og med at vi snakker«jobb» – men likevel...).

Og nettopp den drivkraften, er den som gjør at du og jeg vil gi det lille ekstra på jobb. Det er den som gjør at vi gjerne framsnakker arbeidsplassen vår – og som gjør at vi opptrer med folkeskikk både mot kollegaer og kunder.

For å trekke en parallell til det å være følelsesmessig tiltrukket av en annen person. 

Vi kjenner alle den drivkraften som da dukker opp. Den gjør jo at vi gir det lille ekstra (og gjerne enda litt til). Den gjør at vi framsnakker personen til alt og alle (vi snakker jo gjerne ikke om annet!). Og når vi omgås den personen som vi er så følelsesmessig tiltrukket av? Ja, da opptrer vi med folkeskikk. For alt det er verdt!

Så jeg fikk med andre ord god hjelp til å se på det jeg lurte på. Nemlig:

Det å se på hva som gjør at vi:

1️⃣ snakker fram arbeidsplassen vår (omdømme, omdømme og atter omdømme)
2️⃣ gir det lille ekstra, fordi vi har en jobb vi setter pris på
3️⃣ oppfører oss med folkeskikk fordi vi er glad i jobben vår, i kollegaene våre og i kundene våre

Og med en aldri så liten disclaimer, så må jeg gjenta at dette ikke er noe vitenskapelig forsøk. Det vet du, og det vet jeg. Det var en artig måte å se om jeg fant en aldri så liten fellesnevner hos ulike personer, med ulik alder, kjønn – og bakgrunn. 

Og jeg fant den.

Som sagt, så ser du kanskje en helt annen fellesnevner.

For vi er ulike, du og jeg.

Samtidig, så er vi identiske. Fordi vi ser noe. Basert på hvem vi er – og hvordan vi ser verden. 

Og akkurat DET er viktig at vi tar med oss i livet (og i arbeidslivet).

For å avslutte med et litt banalt eksempel, ...et eksempel med en bok:


Du og jeg kan se på utsiden av akkurat den samme boken. Men vi vil beskrive den ulikt. Helt ulikt. 

Hvorfor?

Fordi du ser framsiden av boken, ..mens jeg?

Jeg ser baksiden.

 

Lidenskapelig hilsen,
Karine 

 

...Og tusen takk igjen til dere som hjalp meg å beskrive hva ordet arbeidsglede betyr for dere.