Flink Pike

Sep 23, 2018
flink pike syndrom

Sist blogginnlegg handlet om «stress» i forskjellige former. Denne gangen skal vi prate om det såkalte «snill pike-syndromet».

Vi skal alle huske at ofte så er det re egne krav til oss selv, og de forventninger vi selv lager, som er kilden til mye av stresset vi føler på kroppen.

 

Jo mer pliktoppfyllende og kravstor du er til egen prestasjon, jo mer stresset vil du kjenne deg.

Og nei; dette er ikke bare noe som rammer «snille piker». Like mye er det godt voksne menn som kjenner slikt stress på kroppen. 

 

 

 

Verken kjønn eller alder spiller noen rolle når vi snakker om hvem som blir rammet av «snill pike-syndromet». Men det er så lett å se for seg en beskjeden, snill og gjerne nyutdannet ung jente når noen snakker om det. Dét er ikke så rart, all den tid vi kaller det for «snill pike-syndrom»! Vi hadde vel sett for oss en sur, gretten og lettere irritabel herremann i 50-årene om det hadde blitt kalt «eldre herre-syndromet»...

 

For å gjøre det helt klart: Det er vår personlighet som avgjør hvorvidt vi føler oss truffet.

 

Jeg har hentet de mest typiske kjennetegnene til FPS (Flink pike-syndromet) fra HelpLink psykologsenter, og ønsker å dele dem med deg her:

 

•   Overdreven pliktoppfyllende adferd. Stor opptatthet av å utføre sine oppgaver på en god måte, og imøtekomme forventninger.

 

•     Hard anstrengelse for å fremstå som kompetent, flink, eller til og med best. Vanskelig for å akseptere at de ikke alltid kan få til ting, eller å mestre alt.

 

•     Travel hverdag fylt med møter og avtaler og gjøremål. Forsøker å rekke alt, og gjøre alle fornøyde. Vanskelig for å prioritere eller velge bort gjøremål og oppgaver.

 

•     Overdreven hjelpsomhet mot andre. Vanskelig for å sette grenser og si nei til andre.

 

•     Vanskelig for å slappe av eller være uvirksom. Sterk trang til hele tiden å bruke tiden på noe konkret.

 

•      Anstrengelse for alltid å fremstå som positiv, hjelpsom og i godt humør. Stor grad av selvsensur. Redd for å vise andre følelser som frustrasjon, sinne, og tristhet. Tilbakeholdenhet med å uttrykke saklig uenighet og sunn skepsis overfor andre personer.

 

 

 

Som en venninne av meg som studerte til sykepleier sa:

«Når jeg leser om symptomer på de ulike sykdommene, så er jeg bombesikker på at jeg lider av det aller meste. Usikkert om jeg kan bli med på neste jentesamling...!»

 

Slik kan det nok også føles når du leser punktene over. Vi lider vel alle innimellom av noen av disse symptomene. Vi vil jo gjøre en god jobb når vi er på jobb. Vi vil jo bli likt, og vi har blitt oppdratt til å gjøre et godt stykke arbeid. Slik er det bare. 

 

Men, når du merker at du ikke har det godt. Når du merker at det kanskje er «flink pike-syndromet» du sliter med, eller annen stress for den slags skyld: Gjør deg selv en tjeneste å be om hjelp. Det er ikke verre enn å gå til legen eller bedriftshelsetjenesten om du tilhører en. Som med alle andre «vondter» er det bedre å gå en gang for mye.

Eller som HelpLink Psykologsenter selv sier: «Dersom du er en av de som nikker gjenkjennende på de overnevnte punktene, er det god hjelp å få. En dyktig psykolog vil kunne hjelpe med å bryte ned det destruktive mønsteret du har opparbeidet, og som er blitt en del av din personlighet».

 

Kanskje ikke akkurat det mest oppløftende blogginnlegget her i bloggen, men hvem vet hva som venter i neste blogginnlegg....?

 

Denne ukens blogginnlegg er hentet fra boken «Hjelp, jeg har blitt sjef!». Du kan lese mer om boken her