Er du som leder god nok til å se ting fra flere sider?

ledelse lederskap nlp Feb 23, 2023
En leder må kunne se en ting fra flere sider

 

Noe som virkelig har endret måten jeg ser på meg selv og verden rundt meg, er lærdommen om «nyinnramming» eller «reframing», som vi sier på NLP-språket.

Reframing er en metode innen NLP coaching som tar i bruk det vi vet om måten mennesker tolker hendelser på.

 

Som leder er det viktig å kunne sette seg inn i ulike tolkninger av en hendelse, men også ha kunnskap om hvordan du kan endre betydningen av en hendelse.

Hver enkelt av oss opplever verden på vår helt egen og veldig unike måte. Vi opplever altså verden ut fra vår egen tolking.

Noe som betyr veldig mye for meg, har kanskje ingen betydning for deg. Eller en hendelse som virket skummel og ubehagelig for deg, virket helt normal for meg. Nettopp fordi vi er to ulike mennesker med ulik bakgrunn – noe som skaper to ulike verdener og dermed to ulike måter å tolke en hendelse på. 

Altså, alle hendelser blir filtrert gjennom våre helt egne filter. Disse filtrene er skapt som et resultat av absolutt alt vi har opplevd tidligere i livet.

Vi har subjektive «mentale modeller» som består av våre ubevisste tanker, ønsker, håp og erfaringer, samt forventninger om hendelser – i fortid, nåtid og fremtid.

Uten disse mentale modellene, ville alt bare vært et stort rot oppi hodene våre. De er nødvendige for at vi skal kunne orientere oss i verden. De virker som filtre som raskt gjør det mulig for oss å forstå det som skjer.

 

Under kommer et par konkrete eksempler på hvorfor bevissthet og reframing er viktig for å gjøre det beste ut av en situasjon.

Det første eksempelet lærte jeg av min gode coaching-lærer, og er noe jeg tar frem når jeg hjelper mine egne kunder…

Se for deg et par solbriller… I motsetning til et speil som gjenspeiler virkeligheten akkurat som den er, ser du gjennom solbrillene bare det som slipper inn gjennom filterglasset.

Altså: solbrillene er filteret jeg snakket om tidligere, og dette filteret slipper ikke inn det samme som har blitt sendt ut.

Man får da to ulike virkeligheter, med to ulike tolkninger og reaksjoner.

Når man kun ser hendelsen gjennom disse solbrillene, vil man kun se én virkelighet. Derfor er det så viktig å være villig til å ta av solbrillene – eller til og med prøve et par andre solbriller – for å oppleve en ny virkelighet, og for å se hendelsen med nye øyne.

Dette er reframing; Å være villig til å se på en hendelse med nye briller, for å kunne se den samme hendelsen fra nye perspektiver, slik at man kan skape en ny betydning av hendelsen.

 

Når vi graver oss ned i vår egen sannhet

Det er alt for lett å grave seg ned i sin egen sannhet om en hendelse. Noen ganger graver vi oss faktisk så langt ned i «vår egen» sannhet at det holder oss tilbake som menneske. Og da tar kanskje en gal sannhet over hele hverdagen din og "spiser deg opp» innvendig fordi du tolket det med et par briller som ikke var veldig konstruktive. Ikke nok med dét, men du valgte å ikke få noe som helst input fra andre, som kunne ha hjulpet deg å se på hendelsen med helt andre øyne.

Dette leder meg inn til mitt eget eksempel, som er noe jeg har tenkt mye på selv opp gjennom årene…

Se for deg at du er en veldig kreativ person og at jobben din er å skape. Du vet at du er veldig god til det du holder på med og at resultatet på ditt siste prosjekt er, som venner og familie har sagt, langt over gjennomsnittet av det du har levert tidligere.

Men…

Her er det du, som leser, må følge ekstra godt med!

Tenk deg at du nå skal presentere dette prosjektet til noen som potensielt skal investere i arbeidet ditt.

Husk at UANSETT hvilken tilbakemelding du får av denne investoren, så er du den samme personen, med de samme kunnskapene og det samme fantastiske prosjektet. Ingenting endrer seg der. Timene og energien du har lagt ned i dette endrer seg heller ikke…

Dessverre får du et negativt svar, og investoren er ikke interessert i prosjektet ditt.

Du har nå to (eller rettere: tusenvis) ulike måter å tolke denne hendelsen på, som igjen vil sette deg i to ulike tilstander:

I virkelighet nr. 1 ser du på deg selv som en taper, og du føler at arbeidet ditt er av lite verdi. Du revurderer om du i det hele tatt burde fortsette med det du ELSKER, og heller burde begynne i en ny jobb. Du føler deg flau over at du i det hele tatt trodde at investoren ville være interessert i deg og prosjektet ditt. Du føler deg håpløs og gir all makt til én enkelt person som møtte deg i løpet av en veldig kort stund.

I virkelighet nr 2 kjenner du på skuffelse, men du lar ikke den følelsen ta over hele deg. Du tillater deg å reframe hendelsen og ser på det som skjedde som ett skritt nærmere dit du vil være. Dette fyller deg med motivasjon til å jobbe endra bedre og mer fokusert mot målet ditt. Du tar et skritt tilbake og tenker over de ulike grunnene til at akkurat denne personen ikke følte seg klar for ditt prosjekt akkurat i dag. Du vet at selvtilliten din rundt arbeidet ditt ikke avhenger av hva denne personen hadde å si i dag, men i timene du har satt av til å jobbe med lidenskapen din, følelsen av at dette er rett, resultatene du har skapt, kunnskapen du har tilegnet deg, og de andre tilbakemeldingene du har fått tidligere.

Som utenforstående har du levert akkurat den samme jobben med akkurat den samme tilstedeværelsen, kunnskapen og verdien. Ingenting endret seg personlig for deg, uavhengig av hvilken tilbakemelding du ville fått av denne investoren.

Du og det du har levert har like mye verdi i virkelighet nr.1 som i virkelighet nr. 2.

MEN! Utfallet ble annerledes som et resultat av ulike måter å se på hendelsen. Akkurat dét er noe av det viktigste jeg har tatt med meg fra coaching-læreren min.

Å kunne endre betydningen av en hendelse, ved å endre hvordan man velger å tolke den, kan ha en helt utrolig god effekt på oss som mennesker! ALLE burde ta i bruk denne metoden, både privat og på jobb.

Som nysgjerrig og hjelpsom leder, er det viktig at du leder medarbeiderene dine til å teste ulike sett med solbriller for å se ting fra ulike perspektiver.

Det er ikke alltid like lett å vite at det er mulig å både ta av brillene og til og med å bytte til et annet brillepar.

Med nye briller kan de du leder se på en (i deres øyne) vanskelig hendelse på en helt ny måte; med nye følelser, ny tilstand og med en helt ny forståelse og takknemlighet. Du kan hjelpe denne personen å sette seg selv fri fra noe som har holdt dem fast.

Reframing er en fantastisk og effektiv måte å løse problemer på, men også en fantastisk og effektiv måte å forstå andres perspektiv på ting.

Enkelt forklart:

- Bli bevisst på at du står fast i ett perspektiv

- Identifiser alternative perspektiver (bonus om du får hjelp av en utenforstående)

- Tilgi deg selv for at du ikke har sett andre perspektiver tidligere

- Gå inn i hvert perspektiv og kjenn på hvordan de føles og hva de gjør med deg

- Velg ett av perspektivene og godta at dette kan være den nye betydningen

- Vær åpen for andre innspill og perspektiver i fremtiden

 

Lykke til!
Hilsen fra Kristine

 

Kristine er utdannet NLP Practitioner, NLP Master Practitioner og Integrativ Coach fra Ålreit Institutt i Haugesund, med spesialisering innen business, team og ledelse. Hun har også studert entreprenørskap, markedsføring og Business English i New York.

Kristine har tidligere skrevet for Ålreit.no og thoughtcatalog.comog nå som ansatt i Einang Safety vil hun hver torsdag komme med en ny artikkel for dere her. Vi håper at du finner god nytte i innholdet.