Er du en inspirerende leder?

hms ledelse Dec 09, 2019
Hvordan bli en inspirerende leder

 

Om du spør ti ulike personer hva de legger i det å ha en "inspirerende leder", vil du nok få ti forskjellige svar.

Vi er forskjellige. Og hva vi ønsker av en leder likeså. Noen fellestrekk er det likevel. Vi ønsker en leder som er tydelig, som ser oss og som har tid til oss. En som ikke gjør unødvendig forskjell – og en som viser at vi blir satt pris på. 

Er du ikke enig?

Så hvorfor er det slik at så mange er misfornøyde med lederen sin? For det er jo slik det er. Vi må kunne kalle en spade for en spade. Det er likt andre veien også. Mange ledere ber i sitt stille sinn om at et mirakel skal skje slik at en eller flere av kollegaene rett og slett ut av det blå skal bytte personlighet. Å jada, der sa jeg det. Husk – nok en gang; en spade er en spade, osv....

Jeg har selv vært både medarbeider og leder. Det er ikke enkelt hverken det ene eller andre fra tid til annen. Det som er viktig er å se de rundt seg. Om en er medarbeider eller leder. Det er like viktig uansett.

Så er det dette med at vi ikke vet hva som har skjedd før kollegaen vår kommer på jobben litt småstresset på morgenkvisten. Noen ganger er det vesle smilet det eneste kollegaen din trenger for å ha en litt bedre dag. Koster det deg noe å se de rundt deg? Nei. Det koster deg ingenting, men vil gi så mye både til de rundt deg – og til deg selv. Igjen, uavhengig av om du er leder eller kollega. 

 

 

Hva du kan gjøre for å finne ut hva kollegaene dine legger i det å ha en "inspirerende leder"? For det er bare å innrømme det. Enhver med respekt for seg selv, med respekt for kollegaene og for arbeidet vil jo være inspirerende. Det er menneskets natur! Og da mener jeg ikke nødvendigvis at vi alle skal være "hiv og hoi" – det er ikke alltid dét er så inspirerende, for å si det mildt. 

Her er et lite tips til hva du kan gjøre for å faktisk bli den inspirerende lederen som kollegaene dine ønsker:

På neste personalmøte.... gi alle (inkludert deg selv) to lapper hver. På den ene lappen skriver dere hva HVER OG EN av dere legger i det å ha en inspirerende leder. På den andre lappen skriver dere hva dere legger i det å ha en inspirerende kollega. 

 

 

Dette er gull for deg som leder. Og det er gull for kollegaene dine.

Hvorfor?

Jo, for nå kan du legge alle lappene i en boks – og la boksen gå rundt bordet. En og en trekker en lapp og leser opp hva som står på lappen de har plukket fra boksen. Da vil dere kunne få en god prat rundt bordet. En prat som ikke bare vil kunne bidra til bedre arbeidsmiljø og en mer inspirerende leder – men som gjør at du blir enda bedre kjent med kollegaene dine. Sånt liker vi!

...og bare for å komme med en liten kommentar:
Jeg mener ikke at dersom dere er en arbeidsplass med maaange kollegaer, så skal hver og en lese opp en lapp. Det skal jo ikke ta hele uken heller. I så fall kan dere velge å plukke ut et visst antall, eller ta det avdelingsvis. God gevinst blir det likevel!

 

Lykke til