En ydmyk leder vinner respekt

Jun 15, 2020
ydmykt lederskap

For å si det slik; har du gjort en feil, bare innrøm det med det samme.

Tro meg: Kollegaene dine vil merke det likevel. Innlem gjengen i tabben din under morgenmøtet eller lunchen. Jeg skal love deg at kollegaene dine vil huske tabben du gjorde, og med ditt feiltrinn i bakhodet vil de ikke kjøre tabben i reprise selv.

En slik åpenhet gjør også at medarbeiderne føler tilhørighet til deg; også du, selveste høvdingen, kan gjøre feil! Dermed ble det vinn-vinn til deg som leder.

 

Hva er egentlig denne vinn-vinn situasjonen for deg som leder? Jo, la meg forklare deg det på to måter:

  1. Kollegaene dine gjentar ikke tabben du gjorde; nå husker de veldig godt at du har gått på en slik blemme, og vips: ingen nye skader skjedd.
  2. Kollegaene ser at du er menneske nok til å innrømme feil. Slikt selger! Og gevinsten? De vil åpne seg igjen for deg den dagen bordet er snudd.

 

  

Tenk deg: En person helt blottet for både selvironi, empati og glimt i øyet.  Utfordringen, for å kalle det dét, blir jo at folk går omvei rundt dette mennesket. Ikke vil de gå til denne lederen med sine utfordringer, selv om personen kan være dyktig til tusen på et faglig nivå. Ikke vil de spørre om råd, og ikke vil de be om hjelp.

Jeg sier ikke at alle skal være  «drømmesjefen» til enhver tid. Ingen kan være det! Vi er ikke roboter, men mennesker laget av kjøtt og blod.

Du skal ikke hele tiden være best, morsomst, mest empatisk og den som er alle sin trygge havn.

...Du skal være deg!

 

 

Og du skal gjøre en jobb! Jobben din er å lede andre mennesker, så slik sett skal du være et medmenneske. Men et medmenneske er også et menneske. På godt og vondt. Allikevel har du et ansvar, et stort ansvar. På lik linje som en mor har et ansvar for sitt barn, har du ansvar for dine medarbeidere.

Skal du først være en leder, så gjør ditt for å være en god leder!

Jeg regner med at du forventer at dine medarbeidere gjør jobben sin med glans? Da har du bare én jobb å gjøre, og Jim Rohn beskriver det så godt – om det er utfordrende eller ikke:

Vær sterk, men ikke frekk; Vær snill, men ikke svak; Vær modig, men ikke brautende; Vær omtenksom, men ikke lat; Vær ydmyk, men ikke engstelig; Vær stolt, men ikke arrogant; Ha humor, men ikke vær en tåpe.

Teksten er hentet fra boken "Hjelp, jeg har blitt sjef!", og om du har lyst på en liten sommerlektyre — finner du boken her:

Ja! Jeg vil lese den utradisjonelle boken om ledelse!