Bli bedre kjent med teamet ditt

ledelse lederskap teamarbeid Mar 09, 2023
Bli bedre kjent med teamet ditt slik at dere sammen kan skape bedre resultater

...slik at dere sammen kan skape bedre resultater

Kjenner du hvert teammedlem sin personlighet, visjon, styrker og utfordringer, er det mye lettere å plassere de der de både trives og jobber best! Hvis hver og en føler at du har et litt mer personlig forhold til dem, vil det bli lettere for dem å få tillit til deg. De må føle seg sett for den de er som individ– ikke bare for den de er i gruppen.

 

For å bli kjent med teamet, er det viktig å bli kjent med ALLE som gjør det til et team, og ikke minst rollen hver enkelt har innad i teamet. For å forstå hvordan du skal påvirke teamet positivt, må du først forstå dynamikken i teamet; hvordan den oppsto og hvem/hva som gjør at den forblir slik.

Vær mer oppmerksom på gruppen i ulike settinger. Se deg rundt, føl, lytt og ta inn all informasjon du klarer. Gjør dette når teamet ditt ikke er oppmerksom på deg, men når de er i sin helt naturlige flyt…

Hvem leder gruppen? Hvem skaper hvilken atmosfære? Hvem sitter litt utenfor? Hvem gir rom for latter og moro? Hvem får de andre tilbake på plass? Hvordan kjennes atmosfæren ut? Er dette et rom du ville likt å tilbringe tid i? Ser dynamikken sunn ut? Finner alle sin naturlige plass? Hvem sender oftest blikk og gir tilbakemelding til hverandre om det som blir sagt?

Ingen i teamet ditt er helt like, men det vil alltid være noen som er mer like enn andre. Derfor er det ofte lett at det blir ulike grupper eller «klikker» innad i teamet. Det kan fungere, men da må alle synes at det er greit, og du som leder må se til at det fungerer bra på den måten.

 

Bli kjent-dagene 

Å ha de såkalte «Bli kjent-dagene» er viktig for teamet ditt for å styrke tilliten dem imellom, men det er også viktig at du som leder og hver enkelt i teamet blir kjent. Sett av noen dager hvor du lærer dem å kjenne ved å la alle svare på en personlighetstest hvor du og hvert medlem av teamet setter dere sammen og går gjennom svarene. (Vi brukte «Myers Briggs Personality Test» – eller MBTI som den også kalles – da vi skulle bli bedre kjent på Coaching-skolen). 

La oss si at Jan har svart på en personlighetstest og kommer inn til samtale med deg rundt svarene sine…

Svarene på denne testen vil hjelpe deg å få en mye bedre forståelse for hvordan Jan liker å ta til seg informasjon, hvordan han reagerer på ulik informasjon, hans svakheter og styrker, hans naturlige kommunikasjonsstil og væremåte, hvordan han takler press, hvordan han best blir motivert til å nå et mål, hva som både gir og tar hans energi, og lista fortsetter…

Ikke bare vil du bli bedre kjent med han, slik at du kan møte han på den beste måten og gi han tilpassede arbeidsoppgaver, men Jan vil føle seg sett for den han er. Når han føler seg sett som individ, vil han også bli mer motivert til å la egenskapene blomstre i arbeidet han gjør.

En leder som ikke prioriterer å lære teamet sitt å kjenne, vil sette feil folk til feil oppgaver, som igjen vil gi dårligere resultater. En leder som forstår viktigheten av å kjenne teamet sitt, vil skape magi og fantastiske resultater!

 

Hvordan er normalt sett personlighetstester lagt opp?

Hvis du ikke har kjennskap til hvordan personlighetstester er lagt opp, kan det være vanskelig å forstå svarene og kunne bruke svarene fullt ut. Jeg skal derfor gi deg noen eksempler på hva du kan spørre teamet ditt om: 

VIKTIG: Fortell dem først at dette ikke er noe å bekymre seg for. Dette er ikke en test for å se hvor bra eller dårlig de er. Dette er for å styrke hver og en av dem, og for at samarbeidet dem imellom skal bli enda bedre.

La oss hoppe igang med spørsmålene! 

  1. Hvordan fyller du på med energi? Er du en som blir tappet av å være rundt mange mennesker og mye stimuli, eller blir du fylt med energi da? Kanskje du er en som fyller på med energi når du er alene og gjør minimalt med aktivitet.
  2. Liker du faste rutiner, eller liker du forandring og spenning i hverdagen?
  3. Er du spontan og tar ting som de kommer, eller trenger du tid på å overveie ulike scenarioer? Har du planer for planen, eller lar du veien lage seg selv etter hvert?
  4. Er det lett for deg å tilpasse deg nye miljø, eller bruker du tid på å finne din nye plass?
  5. Er du en som tar lederrollen i en gruppe, eller håper du at noen andre gjør det? Tar du lett initiativ, eller liker du best når andre gir instrukser?
  6. Liker du å ha system i sakene, eller trives du best med løse rammer?
  7. Vil du kalle deg en visjonær, som ser fremover og tenker nytt, eller setter du mer pris på å bevare ting som de er?
  8. Ser du på deg selv som en emosjonell og følsom person, eller er du mer «kald», rolig og kontrollert?
  9. Klarer du å holde deg rolig under stort press, eller blir du veldig ukomfortabel og satt ut?
  10. Er det viktig for deg å ferdigstille et prosjekt før du hopper over på et nytt, eller liker du å ha mange baller i luften samtidig?
  11. Får små, personlige katastrofer deg til å revurdere hvor bra du er som person, eller står du støtt i den du er til og med når ting ikke går din vei?
  12. Føler du deg komfortabel med å gå bort til noen du ikke har møtt før for å introdusere deg, eller venter du heller på at de kommer til deg?
  13. Følger du som oftest hjertet eller hodet når du tar viktige beslutninger? Mener du at verden ville fungert bedre om mennesker tok mer rasjonelle valg istedenfor å ta valg som «føles» rett? Eller mener du at vi som mennesker burde våge å ta flere beslutninger basert på hjertet?
  14. Bekymrer du deg ofte for hva folk tenker om deg, eller tenker du «De får ta meg som jeg er»?
  15. Liker du å jobbe med gruppearbeid, eller føler du at du jobber best når du er alene?
  16. Kommer lykken din mer fra å hjelpe andre med å oppnå ting enn dine egne prestasjoner?
  17. Er du en som er interessert i så mye forskjellig at det er vanskelig å velge hva du skal gjøre, eller er du mer en som fokuserer på én ting og holder deg der?
  18. Er du kreativ og kunstnerisk, eller mer analytisk?
  19. Er du en som ikke klarer å slappe av før du har fullført alt på TO DO-listen din for dagen, eller har det ingen betydning for deg?
  20. Er du konfliktsky og holder inne med det som irriterer deg for å holde på (den falske) harmonien, eller liker du å sette folk på plass og setter pris på ærlighet fremfor å holde inne med ting?
  21. Mister du fort tålmodigheten med mennesker som ikke er like effektive som deg selv?
  22. Er du en som gjør ting i siste liten, eller liker du få ting gjort så fort som mulig?
  23. Kjeder du deg hvis samtalen blir veldig teoretisk, eller interesserer det deg?
  24. Er det naturlig for deg å kjenne empati for mennesker som ikke har vært gjennom det samme som deg, eller sliter du med å nå inn og skape forståelse?
  25. Kan feil som ble gjort for lenge siden plage deg den dag i dag, eller klarer du å gi slipp og komme deg videre fort?
  26. Er det viktig for deg å ikke få andre til å se dumme ut (f.eks. gjøre alt du kan for å overse hvis de gjør en tabbe), eller er du den typen som lett kan påpeke om noen gjør en feil?

Her har du mange innholdsrike spørsmål som vil gjøre deg bedre kjent med både styrker og svakheter hos teamet ditt.

Du kan la de svare enkelt og kort når de sitter for seg selv med spørsmålene, men når dere har en samtale 1-1, kan du lede dem til å gå dypere inn på visse svar for å få den informasjonen du trenger.

For eksempel:

  • "Du sier at du ikke liker å ta lederrollen i en gruppesetting og at du liker best å jobbe alene. Hva kommer dette av?"
  • "Har dette noe med vårt team å gjøre, eller er det bare slik du liker det generelt?"
  • "Hvordan kan jeg få deg til å føle deg verdsatt og hørt, selv om du foretrekker å holde deg litt i skyggen av gruppen?"
  • "Hvilke andre måter kunne du tenke deg å jobbe på? Mindre grupper à to og to?"
  • "Trenger du å bli bedre kjent med teamet?"

Håper du som leder ser nytten av en personlighetstest som dette og at det vil gjøre teamet ditt sterkere enn noen gang før!

Og du!? Jeg kan hjelpe deg og teamet ditt å gjennomføre en personlighetstest, tyde svarene og hjelpe deg som leder til å styrke hver personlighetstype. Da kan du plassere hver og en av medarbeiderne dine på rett sted i organisasjonen – til det beste for alle.

 

Lykke til!
Hilsen fra Kristine

 

Kristine er utdannet NLP Practitioner, NLP Master Practitioner og Integrativ Coach fra Ålreit Institutt i Haugesund, med spesialisering innen business, team og ledelse. Hun har også studert entreprenørskap, markedsføring og Business English i New York.

Kristine har tidligere skrevet for Ålreit.no og thoughtcatalog.comog nå som ansatt i Einang Safety vil hun hver torsdag komme med en ny artikkel for dere her. Vi håper at du finner god nytte i innholdet.