Alt for deg, min kjære...

Oct 18, 2018
brannvernopplæring barnehage

Overskriften kan være en smule misvisende... Men, det var faktisk det første som falt meg inn å skrive – når jeg denne uken ville snakke om deg som er styrer i en barnehage.

 

Jeg har ikke noen hemmelig «crush» på en eller annen barnehagestyrer, så jeg håper jeg ikke lager noen store rykter her nå (noen små rykter går helt fint.. kjør på!) 

 

 

Men, tilbake til saken, og blogginnlegget: Jeg er evig takknemlig for den jobben barnehagestyrerne og de andre ansatte i barnehagene gjør for våre små og lovende. Og det var vel derfor denne overskriften tok form, sammen med det jeg har skrevet om nedenfor.

 

Da jeg hadde kjørt ordinære brannvernlederkurs en stund (eller som jeg kaller kursene mine: «brannvernansvarligkurs»), der en del av deltakerne var barnehageansatte, så jeg viktigheten av å spesiallage et kurs for nettopp disse deltakerne. 

 

 

Selv om kravet er det samme for deg som er ansvarlig i en barnehage – som for den som er ansvarlig i en industribedrift eller ved en skole –  er det ikke alltid slik at det er«one size fits all». Enkelt og greit.

 

Jeg utarbeidet derfor et kurs spesialtilpasset til de som jobbet i barnehagene. Det er jeg så utrolig glad for i dag! FOR en gjeng med engasjerte, lærevillige og ærekjære personer jeg møtte på disse kursene!! De er virkelig der for å gjøre det beste for «sine kunder», altså våre små og håpefulle. Det lyser lang vei!

 

 

Derav overskriften «Alt for deg, min kjære...». Denne gruppen mennesker vil virkelig gjøre ALT rett for sine små, og for sine ansatte. Jeg skal ikke stigmatisere. Jeg vet at mange andre arbeidsgrupper vil det samme for sine, men det var noe med denne forkjærligheten (om jeg kan kalle det dét) som var spesiell. Den var så spesiell at det var verdt jobben.

 

I løpet av mine nesten 16 år i brannvesenet – som tilsynspersonell og som brannsjef – har jeg sett hvor mange krav som skal oppfylles, og hvor mange oppgaver som skal løses, for denne ansattgruppen. Og i tillegg skal de påse at brannsikkerheten er på plass, med alt fra å tilfredsstille krav, vite hvilke krav som gjelder, og ikke minst å finne på lærerik og riktig opplæring basert på risikoen i den enkelte barnehagen. Og dette er bare en liten del av alle oppgavene som skal løses i løpet av arbeidsdagen, arbeidsmåneden og arbeidsåret.

 

 Jeg og en fremtidig brannmann. Bildet er tatt etter en øvelse der brannvesenet trente på å slukke brann i en tunnel. 

 

Så jeg fant ut at jeg skulle lage brannvernansvarligkurset digitalt, slik at de ansvarlige i barnehagene kunne ta kurset i sitt tempo, og når de selv hadde tid. Ved å gi de tilgang til kurset i et helt år (selv om en vil gjennomføre kurset på 7 timer om en sitter «pal»), ville de ha tid til å se de modulene de syns var viktig om igjen og om igjen.

 

Ved å lage kursene på denne måten, vil også de ansvarlige kunne nytte deler av kurset i sin egen opplæring med sine egne ansatte. Rett og slett en skikkelig god gammeldags «to fluer i én smekk»!

 

Tryggheten en får ved å gjennomgå kurset, ta de tilhørende quizene, og holde kursbeviset i hånden i etterkant, er en trygghet. Det er en trygghet som gjør at den som er ansvarlig i barnehagen kan senke skuldrene et par hakk. Og er det noe de fortjener, så er det nettopp det. Kurset gir god trygghet, slik at deltakeren skal være forberedt både før, under og ikke minst etter at brannen, eller en annen vond hendelse, har skjedd i tilknytning til barnehagen (les mer om kurset her).

 

 

 

Nå har kurset vært lansert to ganger, med mange engasjerte kursdeltakere. Jeg må være så ærlig å si at jeg tror det har vært like kjekt for meg som for deltakerne. For jeg følger deltakerne gjennom hele kurset og svarer på alle spørsmål de måtte ha.

...Og igjen merker jeg hvor engasjerte disse personene er. All ære!

 

I dag satt jeg på Facebook etter middag og så en lokal barnehage som holdt på å lage en liten by til barna sine. Igjen: så engasjerte! Alt de gjør for at barna skal få lærdom og lek! Nå har ikke jeg små barn lenger (med unntak av barnebarnet på 4 måneder), men tusen takk for den jobben dere gjør!

 

...Det var da jeg tenkte at: «Karine, nå må du kjøre barnehagekurset ditt igjen! Det er sikkert noen der ute som trenger det. Kanskje er det nye styrere i barnehagene... Nye verneombud som trenger kunnskap... Eller kanskje det er noen som har fått denne kunnskapen før 2016. Altså før ny forskrift trådde i kraft. Forskriften som er tydelig på hva som er eier sine plikter, og hva som er bruker sine plikter». 

 

Men så var det en tanke i meg som sa: «Skal jeg kjøre det nå? Bør jeg ikke vente til januar? Vil noen melde seg på kurset nå?» 

 

Jeg gikk en tur på hytta, og fant ut at jeg kjører det på nytt nå. Det kan hjelpe den ene barnehagestyreren som trenger kunnskapen, som trenger verktøyene. Som kan ta kurset i fred og ro når hun eller han har tid. Som kan bruke tipsene til hvordan en kan lage en effektiv og morsom opplæring , som kan lære mer om hvilke brannfeller som kan være i barnehagen hennes/hans.

 

Lang historie kort: under kan du lese mer om kurset og hvordan du melder deg på.

 

 

Alt for deg, min kjære 

 

Klikk her for å lese mer om kurset