Sjekk våre kommende kurs her (og ta kontakt om du ønsker spesialtilpasset kurs for din virksomhet)

"Alle trenger opplæring i HMS" – er dette noe jeg kaster ut, fordi det er det som er levebrødet mitt?

Uncategorized Mar 01, 2023

Forstår vi hva som ligger i bokstavene "HMS", luker vi automatisk bort misforståelser, unødvendig stress og situasjoner som er risikofylte – både fysisk og psykisk. 

La oss se på overskriften til dette innlegget:

Jeg vil være så "høy og mørk", at jeg vil si at på enhver arbeidsplass trenger alle opplæring i HMS – uavhengig av om det hadde vært et lovkrav eller ei. Og det står jeg bak til min siste time (om jeg skal være skikkelig dramatisk).

Med bakgrunn i at jeg brenner så ufattelig sterkt for viktigheten med HMS-forståelse i alle ledd på enhver arbeidsplass, ble "Kurs i HMS for alle ansatte" laget i samarbeid med Videocation for en kort tid tilbake.

Kurset passer både for nyansatte – og de som har jobbet på arbeidsplassen i "evigheter". Det passer like godt for alle nivå i virksomheten – og akkurat det var målet (og ønsket) med å lage kurset:

...At ansatte og ledere i offentlige og private virksomheter rundt om i vårt langstrakte land ville ta kurset sammen. Slik at de fikk felles forståelse, og en felles plattform når vi snakker HMS. For at det styrker arbeidsmiljøet? Det gjør det!

Så er det jo slik at det ofte kan være både tidkrevende og omfattende å samle "alle mann alle" på en arbeidsplass. Det vet du, og det vet jeg.

Det er nettopp derfor det jeg er så begeistret for konseptet til Videocation: At de ansatte kan få tilgang til å se ulike kurs på sin maskin (eller nettbrett), når de har tid.

Og de trenger ikke å sitte fysisk "sammen", men alle får felles forståelse – og felles knagger å henge kunnskapen på. 

Som en liten digresjon, så må jeg få si at jeg ble så glad da jeg leste på Facebook at Videocation nå hadde nominert 4 bedrifter til å bli "Årets lærende bedrift". 

At de gir virksomheter som ønsker å være en lærende bedrift en enkel mulighet til dette. For vi vet at systematisk læring – det gir gode resultater. Enig?

Du lurer kanskje på hvem som er nominert? La oss fremsnakke de litt!

...Det er TV2, Opinion, Arkivverket og SpareBank 1 SR-Bank.

Disse 4 virksomhetene har gitt sine ansatte tilgang til Videocation sitt "Netflix med læring", og på den måten bygget kompetanse innad i virksomhetene.

Som daglig leder Marius Olsen i Videocation sa på Facebook: 

"Det er inspirerende å se hvordan disse virksomhetene jobber med kompetanseutvikling. De er forbilder for andre som ønsker å lykkes med læring."

Den kommentaren er jeg enig i.

Med større mulighet for kompetanseutvikling, vokser det frem både tryggere og mer engasjerte ansatte og ledere. Enkelt og greit. Jeg kan være den første til å skrive under på at jeg mang en gang har hatt dårlig samvittighet for at jeg i min tid som leder ikke klarte å finne tid og økonomi til å gi kollegaene mine all den opplæringen som hadde vært gull for hver av dem. Tenk om det hadde vært et "Netflix for læring" den gang da! 

...Og det tar meg tilbake til det dette innlegget egentlig skulle handle om:

At alle trenger opplæring i HMS. Og at alle trenger en felles grunnforståelse for hva som ligger i de tre bokstavene H, M og S på arbeidsplassen.

For hva ligger egentlig bak disse tre bokstavene?

  • Økt samhold og forståelse for den enkelte sin arbeidssituasjon
  • Økt trygghet både fysisk og psykososialt
  • Styrket omdømme
  • Forståelse for den medvirkningsplikten som vi alle har til å skape et godt og sunt arbeidsmiljø – en plikt som er nedfelt i Arbeidsmiljøloven

...for å nevne noen faktorer.

Vi har jo alle en såkalt "big hairy, scary dream". Min "big hairy, scary dream" er at når du har sett kurset, så vil du diskutere innholdet med dine kollegaer. Som igjen vil få den dominoeffekten at dere vil gjøre pittesmå grep på arbeidsplassen deres som gjør at den vil være en bedre plass å være. 

...At dere får enda litt mer lyst til å gå på jobb.

...At arbeidsplassen blir litt tryggere, uavhengig av om du jobber på et kontor eller ute i felten.

...At om du er leder, så vil de som du er satt til å lede forstå viktigheten av sin medvirkningsplikt – og gjøre sitt til at kollegaene får en god dag på jobben.

...Eller at lederen din forstår sitt ansvar enda bedre. Til det beste for alle.

Rett og slett at kurset gjør dere enda litt mer sammensveiset, og enda mer bevisste på hva som ligger i det å ha et godt og trygt arbeidsmiljø.

Og sånt? Det er musikk i mine ører!
Karine

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Her kan du lese litt mer om kursene som jeg har vært så heldig å få produsere sammen med Videocation:

Kurssiden min på Videocation 🤩

 

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.