10 karakteristiske trekk ved en god leder

arbeidsmiljø ledelse psykososialt arbeidsmiljø Dec 15, 2022
Trekk ved en god leder

Nøkkelen til suksess i fremtiden er å satse på videreutvikling av ledere. 

 

En god leder er alfa og omega for å opprettholde et sterkt team.

Uten et engasjert, kreativt og arbeidsvillig team, har man ikke lenger en bedrift. 

En god leder som tar potensialet til hver enkelt arbeidstaker på alvor, kan endre HELE bedriftens fremtid.

Det finnes helt klart mange ulike muligheter for å dyrke frem et slikt team, men det er visse steg som absolutt ikke kan utelukkes. 

 

En god leder MÅ ville prioritere dette i seg selv:

 1. Selvinnsikt
 2. Empati
 3. Respekt
 4. Disiplin
 5. Inkluderende
 6. Stabilitet
 7. Mot
 8. Gode kommunikasjonsevner
 9. Personlig utvikling
 10. Balanse mellom ydmykhet og styrke
   

Selvinnsikt – For å kunne lære andre å kjenne, må du først lære deg selv å kjenne. «Du kan kun møte noen så dypt som du har møtt deg selv», husker jeg at jeg leste en gang, og det er sant! 

Å kjenne til, og jobbe med, dine egne styrker og svakheter, er det minste du kan gjøre for teamet ditt. 

Empati – Du må være villig til å sette deg inn i arbeidstakernes utfordringer. Deres problemer er dine problemer. 

Respekt – Det sier seg selv at som leder så skal du lede med respekt og integritet for alle rundt deg, samt deg selv. 

Disiplin – En god leder kan kun lede sitt team så godt som han/hun kan lede seg selv. Vis for teamet ditt at du gjør det du sier du skal gjøre og at du er den du sier at du skal være. En som bare «har det i kjeften» er lett å gjennomskue og vanskelig å ta ordre fra. 

Inkluderende – Ja, du er lederen, men uten at du inkluderer team-medlemmene blir ingenting gjort. Vis at du ØNSKER å få kreative og engasjere innspill. Og ikke minst: Vis at alle innspill blir like mye satt pris på, selv om kanskje ikke alle kan tas i bruk. 

Stabilitet – Som teammedlem er det uhyre viktig å føle at man kan stole på lederen sin; vite hvor de har han/henne. Du må være en trygghet for dem, ikke enda et stressmoment. 

Mot – Du må våge å ta en risiko. Så lenge du holder deg innenfor rammene av å være en god leder, og så lenge du har hodet med deg og beina godt plantet på jorden, er tøffe valg ofte det som leder til suksess. Men husk: Teamet ditt skal først og fremst se opp til deg for måten du takler resultatet av de vanskelige valgene du tar – gode som dårlige.

Gode kommunikasjonsevner –  Hvis du ikke kan kommunisere på en sunn og nyttig måte, har du tapt. Og husk: Måten du gir beskjeder på, betyr ofte mer enn selve beskjeden. 

Personlig utvikling – Som leder er du nødt  til å utvikle deg selv som individ, og som ansatt eller eier av en bedrift. Verden er i utvikling som aldri før, og hvis du henger etter på din egen utvikling, vil du ikke klare å takle de enorme endringene som skjer rundt deg. 

Balanse mellom ydmykhet og styrke – Uten sårbarhet og åpenhet, oppnås ikke ekte forståelse. Uten disiplin og tydelige rammer, oppnås ikke respekt. En god leder vet når og hvor de ulike karaktertrekkene skal tas i bruk. 

 

En god leder er skapt, ikke født. Selv om, ja, noen har lettere for å ta lederrollen enn andre. ALLE kan lære seg å bli en bedre leder, så lenge de er villige til å ta (de noen ganger tunge) stegene i riktig retning.

 

Noen av de 10 momentene over virker nesten for dumme å nevne, for de er selvsagte. Men det er viktig å minne seg selv på dem, og være bevisst på dem.

Jeg håper denne artikkelen fikk deg til å tenke over dine egne styrker og svakheter, slik at du kan bli den beste lederen – både for deg selv og de rundt deg. 

 

Hilsen fra Kristine

 


 

Kristine er utdannet NLP Practitioner, NLP Master Practitioner og Integrativ Coach fra Ålreit Institutt i Haugesund, med spesialisering innen business, team og ledelse. Hun har også studert entreprenørskap, markedsføring og Business English i New York.

Kristine har tidligere skrevet for Ålreit.no og thoughtcatalog.com, men dette er hennes aller første artikkel for Einang Safety. Vi håper det blir mange flere artikler fra Kristine her inne, og at du finner god nytte i innholdet.